Fonds Herman Roelstraete

Het fonds Herman Roelstraete is tot stand gekomen tussen 1988 en 2004 dankzij opeenvolgende schenkingen van Mevrouw Herman Roelstraete, weduwe van de componist.

Herman Roelstraete (1925-1985) werd geboren te Lauwe en maakte deel uit van een muzikale familie. Tijdens zijn muzikale studies behaalde hij een diploma aan het Lemmensinstituut te Mechelen en vervolmaakte hij zich aan het conservatorium in Brussel en Gent. Hij was een briljante pedagoog en gaf les aan verschillende muziekacademies evenals aan het Conservatorium van Brussel, waar hij lessen harmonie gaf vanaf 1969. Als koordirigent en organist drukte hij zijn stempel op het muzikale leven van West-Vlaanderen. Als componist schreef hij meer dan vijfhonderd werken, zowel voor orgel solo en kamermuziek als voor koorgroepen en symfonische ensembles. Herman Roelstraete heeft zich ook toegelegd op musicologisch onderzoek, om op die manier werken uit het verleden te doen herleven die in de vergetelheid waren geraakt.

Het fonds Roelstraete bevat meer dan 200 monografieën en boeken over muziek, meer dan 500 gedrukte partituren, evenals 166 handgeschreven partituren van verschillende componisten en 196 autografische handschriften van Roelstraete zelf. Daarnaast bestaat de collectie uit een reeks geluidsopnames, medailles, 1 positieforgel (dat in het auditorium Arthur De Greef geplaatst werd) en een rijke iconografische documentatie.

Bibliografie

Inge Nevejans, Herman Roelstraete. Thematische catalogus van het werk, Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, 2008, 672 p. Enkel Nederlandstalige versie.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>