Librarium

In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke documenten en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten. Zo (her)ontdekt u de ruimte telkens vanuit een andere invalshoek.

 

Maeterlinck, Copyright KBRThema (25/07 > 21/10): de natuur in de stad en in het oeuvre van Maurice Maeterlinck

Maurice Maeterlinck is tot vandaag de enige Belg die ooit de Nobelprijs literatuur won. Maar behalve literair werk schreef hij ook populair-wetenschappelijke boeken, onder andere over de natuur.

Librarium toont een andere kant van zijn oeuvre: de fascinatie voor insecten. Ook in de (onuitgegeven) briefwisseling met vriendin en mecenas Florence Perkins duikt de natuur vaak op. De Koninklijke Bibliotheek bewaart de brieven, die een uniek inzicht geven in Maeterlincks werkwijze.

Verder vindt u heel wat botanische boeken in Librarium, onder andere een recent gerestaureerd herbarium uit de 17de eeuw. Ontdek op de wetenschapslunch van 15 september hoe dat restauratieproces verliep.

 

 

Openingsuren en tarieven

Open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Gesloten op zon- en feestdagen.

  • Gratis toegang.
  • Gratis audiogids in 4 talen (nl, fr, de, en): Frederic de Reiffenberg, de allereerste conservator van de Bibliotheek, leidt u rond.
  • Bezoekersgids: te koop aan het onthaal (€ 2).

 

Rondleidingen

Reserveer een rondleiding op maat via educ@kbr.be of op +32 (0)2 519 53 72.

Prijs: € 50 per groep (€ 30 voor scholen)

Er is ook een uitgebreid educatief aanbod voorzien.

 

Familieparcours

Librarium is de ideale gezinsuitstap. Ga op stap samen met de Letterfretters, hun doeboekje en koffertje. Dit sympathieke volkje wijst u de weg door de geschiedenis van het boek. Meer informatie bij het onthaal.

Volg het parcours en laat u verrassen door al het moois uit de collecties. En stap zeker eens binnen in de Livromaton, waar gedigitaliseerde collectiestukken tot leven komen.