fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Workshop: In het lab van de miniaturist

Workshop: In het lab van de miniaturist

02 juli 2022
14:00 - 17:00

Dit evenement is voorbij.

Boek een KBR museumticket voor 2 of 3 juli en neem op het einde van uw bezoek deel aan de workshop in het atelier aan de uitgang van het museum. 

 

Slijm, wortels, schildluizen, ijzersulfaat, urine (bij voorkeur die van een man die gedronken heeft) en vislijm … Dat zijn niet de ingrediënten van een toverdrank, maar de materialen die gebruikt worden in middeleeuwse kleurrecepten!

In de ateliers van middeleeuwse miniaturisten waren er geen dozen met aquarelverf of tubes plakkaatverf te vinden. Kleuren werden gemaakt van natuurlijke ingrediënten of ontstonden soms uit chemische reacties.

Niet alleen mannen hielden zich in de middeleeuwen bezig met het maken van kleuren en het verluchten van handschriften: er waren ook heel wat vrouwelijke miniaturisten.

 

Ga zelf aan de slag

In deze workshop in het KBR museum ontdekt u hoe middeleeuwse kunstenaars en kunstenaressen planten omtoverden in kleuren waarmee ze miniaturen schilderden.

Leer de grondstoffen kennen, bekijk hoe natuurlijke materialen worden getransformeerd tot de allermooiste tinten en test zelf de kwaliteit van de geproduceerde kleuren.

Een miniaturist kan altijd hulp gebruiken, dus houd u klaar om uw handen vuil te maken en grondstoffen fijn te stampen, onder te dompelen of te mengen tot verf.

 

Praktische info

  • Wanneer? 2 en 3 juli, doorlopend van 14.00 tot 17.00 uur
  • Waar? In het atelier aan de uitgang van het museum
  • Prijs? Inbegrepen in uw ticket voor het KBR museum
  • Leeftijd? Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar
Koop tickets Ontdek het KBR museum

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen.