fbpx
Laden Evenementen

Cursus Davidsfonds: De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant

02 oktober 2023
14:00 - 16:00

Tijdschema

02 oktober 2023
14:00 - 16:00

Locatie

Prijs

€64 – €79

Tags

Tijdens de cursus ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant’ stomen verschillende kenners u klaar voor een bezoek aan de Rijmbijbel in het KBR museum. Hier ligt de focus vanaf 23 mei 2023 op het werk van Jacob van Maerlant en op Bijbelse boeken, verhalen en miniaturen uit de middeleeuwen en de renaissance.

Dr. Jan Pauwels, Dr. Bram Caers en Prof. dr. Lieve Watteeuw vertellen u meer over het leven en werk van Jacob van Maerlant, de voormalige bezitters van de Rijmbijbel en de restauratie van het handschrift. Als afsluiter neemt Dr. Ann Kelders u mee op sleeptouw in het KBR museum waar u de Rijmbijbel kan bewonderen van heel dichtbij.

Reserveer Ontdek het KBR museum

 

 

Meer over de sprekers

Dr. Jan Pauwels is conservator van de afdeling handschriften en kostbare drukwerken van KBR. Hij publiceert sinds twintig jaar geregeld over de geschiedenis van het boek in de Nederlanden. Samen met Bram Caers publiceerde hij het boek ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant: het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands’.

Dr. Bram Caers werkt als universitair docent Middelnederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij is als vrijwillig medewerker verbonden aan KBR, waar hij mee nadenkt over de invulling van het KBR museum, specifiek vanuit de invalshoek van de Middelnederlandse literatuur.

Prof. dr. Lieve Watteeuw is hoofd van het Book Heritage Lab, Expertisecentrum voor Boek en Erfgoed – KU Leuven en wetenschappelijk medewerker van Illuminare, Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst. Ze is gespecialiseerd in de conservatie van middeleeuwse handschriften.

Dr. Ann Kelders is curator van het KBR museum. Daarnaast is zij als research associate van de Alamire Foundation (KU Leuven) betrokken bij de ontsluiting en valorisatie van muziekbronnen uit de middeleeuwen en de renaissance, in het bijzonder uit de Lage Landen.

 

 

Programma

  • Maandag 2 oktober: Lezing van Dr. Jan Pauwels
  • Maandag 9 oktober: Lezing van Dr. Bram Caers
  • Maandag 16 oktober: Lezing van Prof. dr. Lieve Watteeuw
  • Maandag 23 oktober: Rondleiding door Dr. Ann Kelders
Reserveer

 

 

In samenwerking met Davidsfonds Academie.