fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Boekvoorstelling “Cartographie et pouvoir. L’Atlas de Jacques de Deventer”

18 februari 2020
16:30 - 19:00

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

18 februari 2020
16:30 - 19:00

Locatie

Prijs

Free

Tags

Atlas van Jacob van Deventer

Tijdens de tweede helft van de 16de eeuw tekende Jacob van Deventer in opdracht van Filips II de plattegronden van meer dan 250 steden in de Spaanse Nederlanden. Dit boek zet uiteen hoe deze atlas, die gewoonlijk wordt geïnterpreteerd als een militair document, in werkelijkheid de invloed onderging van politieke kwesties.

Het profiel van de cartograaf, stadsrechten en de politieke organisatie van de vroegere Lage Landen speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van de stedelijke cartografie. Ook de kenmerken van de plattegronden worden bestudeerd om een duidelijker beeld te krijgen van de plaats die ze innemen in de geschiedenis van de cartografie. De visie op de stad, de perceptie van de ruimte of de weergaveprocedés zijn stuk voor stuk aspecten die het boek analyseert. Ze laten toe te begrijpen dat deze collectie, ondanks het opvallend moderne resultaat, in ruime mate schatplichtig is aan de toenmalige gebruiken en veeleer een politiek dan een militair document is.

Bekijk de plattegronden van van Deventer

 

Boekvoorstelling

Ontdek het boek Cartographie et pouvoir au XVIe siècle : l’Atlas de Jacques de Deventer van Dr. Colin Dupont, een vernieuwende interpretatie van de atlas van Jacob van Deventer, een van de topstukken van KBR.

Deze boekvoorstelling is in het Frans.

Gratis toegang, maar reserveren is verplicht.

 

 

 

 

We hebben uw steun nodig

Help ons een uniek album met tekeningen van James Ensor te restaureren (het Rousseau-album).

387 €

Van de 15 000 € opgehaald

20

Donateurs

2.58%
View detail