fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Bright Brussels Nocturnes @ KBR museum

Van 04 november 2021
tot 06 november 2021

Dit evenement is voorbij.

Tijdschema

Begin: 04 november 2021 - 18:00
Einde: 06 november 2021 - 22:00

Locatie

Prijs

€5

Tags

Ontdek tijdens Bright Brussels, het lichtfestival van Brussel, het schitterende licht dat uit de middeleeuwse handschriften in het KBR museum schijnt.

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Ze stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een bijzondere verzameling handschriften.

Deze meesterwerken werden eeuwen geleden met de hand gekopieerd en verlucht, wat betekent dat de miniaturen in de boeken met bladgoud werden opgehoogd. Wanneer er licht in zo’n handschrift valt, krijg je een driedimensionaal effect waardoor het weerkaatste licht wel uit het boek zelf afkomstig lijkt.

Tijdens deze nocturne snuistert u niet enkel door de schitterende handschriftencollectie, maar kan u net zoals een middeleeuwse miniaturist ook zelf aan de slag met pigment en penseel!

Bovendien ontdekt u dankzij de themafocus ‘Heksen avant la lettre’ wat het dan wel betekende om vrouw te zijn in onze gewesten op het einde van de 15de eeuw. Van maagd Maria tot zeemeermin.

Tickets zijn online verkrijgbaar, maar ook ter plaatse tijdens de nocturnes. 

 

 

Programma

Open atelier: Schilderen met pigmenten

In de ateliers van middeleeuwse verluchters waren er geen dozen met aquarelverf of tubes plakkaatverf te vinden. In plaats daarvan maakten zij hun kleuren van natuurlijke materialen of met pigmenten uit verre werelddelen.

Kom het zelf uitproberen en ontdek enkele uitzonderlijke manuscripten die meer dan 600 jaar geleden op deze manier werden verlucht. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar even leuk voor volwassenen.

 

Museumfocus: ‘Heksen avant la lettre’

Van heiligen en begijnen tot sibillen, zeemeerminnen, Jeanne d’Arc, de maagd Maria, Christine de Pizan, ambachtslieden en vrouwelijke miniaturisten … Maak kennis met de vele facetten van vrouwelijkheid in de periode vlak voor het begin van de heksenjacht.

Bij uw aankomst in het museum ontvangt u een brochure met meer uitleg over de stukken die deel uitmaken van de focus en ontdekt u in een dertigtal handschriften hoe het zat met deze ‘heksen avant la lettre’.

 

Praktische info

  • Wanneer? Op 4, 5 en 6 november, telkens van 19.00 tot 23.00 uur
  • Waar? In het KBR museum
  • Prijs? Voordeeltarief van € 5 in plaats van € 11 per persoon
  • Covid Safe Ticket? Verplicht vanaf 16 jaar.
Koop tickets Ontdek het KBR museum

 

Bekijk hier het volledige programma van Bright Brussels.