fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Digital Heritage Seminar: Nina Tahmasebi & Simon Hengchen

Online evenement

18 oktober 2022
14:00 - 15:30

Dit evenement is voorbij.

Tijdschema

18 oktober 2022
14:00 - 15:30

Eventsoort

Online evenement

Prijs

Free

Tags

Digital Heritage Seminar Series: Lexical Semantic Change

Taal biedt een venster op samenlevingen en culturen in heden en verleden. Tijdens het afgelopen decennium werden grote historische en diachrone tekstcorpora samengesteld en wonnen digitale onderzoeksmethoden in de Digital Humanities aan populariteit. Het detecteren van taalpatronen helpt wetenschappers bij het beantwoorden van onderzoeksvragen in uiteenlopende disciplines, waaronder taalkunde, geschiedenis, archeologie, literatuur en mediastudies.

Lexicale semantische verandering beschrijft de evoluties in de betekenissen van lexicale eenheden. Dit fenomeen houdt historische taalkundigen al lang bezig. Digitale onderzoeksmethoden hebben grote gevolgen voor dit veld: diachrone semantische verandering kan worden gebruikt om conceptuele verschuivingen te identificeren in vragen die verband houden met allerlei aspecten van de samenleving, zoals cultuur, religie, politiek, economie en moraal. Dankzij de recente convergentie van Natural Language Processing en Computational Linguistics met een reeks geesteswetenschappelijke disciplines zijn vragen met betrekking tot lexicale semantische verandering in een stroomversnelling geraakt.

In deze driedelige seminarreeks wordt verslag uitgebracht over drie verschillende onderzoeksprojecten die de grenzen van Digital Humanities verleggen door synergieën tussen disciplines te creëren en geavanceerde methoden te ontwikkelen om lexicale semantische verandering op grote schaal te onderzoeken.

 

Alle lezingen zijn in het Engels. Vragen kunt u stellen in het Frans, Nederlands of Engels.

 

Programma

Nina Tahmasebi (Göteborgs universitet) en Simon Hengchen: “Change is Key!”

In this talk, we will present the Change is Key! program, a 6-year research program where we combine methods for semantic change and lexical variation to answer research questions stemming from humanities and social sciences. We will first introduce different classes of methods for computationally detecting semantic change, ranging from topic modelling to contextual embeddings, and discuss how the results should be valued and evaluated.

The talk will further shed light on research questions from the humanities and social science focus domains that will be tackled in Change is Key! as well as present a case-study on semantic change in Dutch-language historical newspapers using topic modelling.

Download slides

 

 

Inschrijven

Registratie is verplicht. De ochtend van het evenement ontvangt u de link naar het webinar en de etiquette die moet worden gevolgd.

Duur: 1,5 uur

Nog vragen? Stuur dan een e-mail naar vfnoryyr.tevobzbag@xoe.or of oerpug.qrfrher@xoe.or.

Inschrijven

 

Over de sprekers

Nina Tahmasebi is associate professor in Natural Language Processing (NLP) aan de Universiteit van Göteborg. Ze bestudeert lexicale semantische verandering vanuit informaticaperspectief, waarbij ze zich toelegt op theorie, onderzoeksmethoden- en middelen en evaluatietechnieken. Ze werkt ook met text mining en AI voor digital humanities, zowel in praktische toepassingen als met betrekking tot epistemologische vragen omtrent data-intensieve onderzoeksmethoden. Hoe kan text mining worden gebruikt om stabiele kennis te genereren in tekstgebaseerde geesteswetenschappen en sociale wetenschappen?

 

Simon Hengchen behaalde aan de Université libre de Bruxelles een masterdiploma in de Germaanse talen en een master- en doctoraatsdiploma in de Informatieswetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op informaticabenaderingen van lexicale semantische verandering. Na een postdoc aan de Computational History Group in Helsinki en een onderzoekspositie aan de universiteit van Göteborg (Zweden), richtte Simon zijn eigen bedrijf op. Momenteel werkt hij voor de industrie  in Brussel. Hij blijft werkzaam als docent aan de Universiteit van Genève (Zwitserland) waar hij twee mastervakken doceert.