fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
persoon bewerkt documenten op pc

Digital Heritage Seminar: Assessing Biases in Digitised Newspaper Collections

Online evenement

25 mei 2023
14:00 - 15:30

Dit evenement is voorbij.

Digital Heritage Seminar: Historical Newspapers in the Digital Age

Historische kranten vormen een enorme bron van kennis over het verleden. Ze bevatten rijke documentatie in tekst en beeld over gebeurtenissen, personen, plaatsen, organisaties en zijn daarom al lang een veelgebruikte bron voor onderzoekers in de menswetenschappen. De afgelopen twee decennia heeft grootschalige digitalisering van deze historische kranten nieuwe manieren waarop onderzoekers deze bronnen kunnen gebruiken. Vroeger moesten ze fysieke of gemicrofilmde kranten manueel doorbladeren, een tijdrovend en arbeidsintensief karwei.

Vandaag situeert de uitdaging zich veeleer op het vlak van een te grote hoeveelheid aan data. Door de toenemende digitalisering en de terbeschikkingstelling van de inhoud in full tekst dankzij OCR-technieken (Optical Character Recongition), maar ook door gesegmenteerde afbeeldingen van historische kranten, beschikken onderzoekers nu over nieuwe instrumenten en mogelijkheden om het verleden te bestuderen.

In deze reeks stellen we drie onderzoeksprojecten voor waarbij zulke digitale instrumenten werden gebruikt bij onderzoek in corpora van gedigitaliseerde historische kranten.

 

Programma

25 mei 2023 om 14.00 uur

Kaspar Beelen – Assessing Biases in Digitised Newspaper Collections

 

Abstract

In this presentation, we introduce the ‘Environmental Scan’ as a method for investigating hidden biases in digitised newspaper collections. Our aim is to explore questions of representativeness and bias in new ways by enriching the computational analysis of the press with historical insights derived from contemporaneous reference sources, such as Victorian newspaper press directories. The presentation provides a critical investigation of the (nineteenth-century) British Newspaper Archive. We question whether the digitised press is representative of the newspaper landscape and analyse which voices are missing or under-represented in this corpus. 

 

Praktische info

Alle lezingen zijn in het Engels. Vragen kunt u stellen in het Frans, Nederlands of Engels.

Registratie is verplicht. De ochtend van het evenement ontvangt u de link naar het webinar en de etiquette die moet worden gevolgd.

Duur: 1,5 uur

Inschrijven

 

 

Over de spreker

Kaspar Beelen is een digitaal historicus en voert onderzoek naar de toepassing van machinaal leren op onderzoek in de menswetenschappen. Nadat hij zijn diploma van doctor (2014) had behaald aan de Universiteit Antwerpen, werkte hij als postdoctoraal assistent aan de universiteit van Toronto. In 2016 verhuisde Kaspar naar de universiteit van Amsterdam waar hij later assistent-hoogleraar in digitale menswetenschappen werd (Media Studies). Sinds 2019 werkt Kaspar aan het Turing Institute als onderzoekspartner in het kader van het project “Living with Machines”. Hij voert er onderzoek naar ‘bias’ (verborgen vooroordelen) in grote erfgoedcollecties.

 

Organisatie

Deze reeks wordt georganiseerd door de Digital Heritage-werkgroep van KBR, in samenwerking met de ULB. De werkgroep bestaat uit onderzoekers van deze door BELSPO gefinancierde projecten: