fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Encounters in the New World: Jesuit Cartography of Americas – Lecture by Mirela Altic

08 november 2023
17:00 - 18:00

Dit evenement is voorbij.

Op woensdag 8 november verwelkomt KBR mevrouw Mirela Altic, onderzoekster en professor, in het kader van een lezing die de Brussels Map Circle organiseert voor een voorstelling en bespreking van haar recente boek “Encounters in the New World : Jesuit Cartography of Americas”, in 2022 gepubliceerd door de universiteit van Chicago (University of Chicago Press).

In haar boek, resultaat van een vergelijkende studie van een groot aantal kaarten, analyseert Mirela Altic de kaarten die de jezuïeten hebben geproduceerd tijdens hun missiewerk in de Spaanse, Portugese en Franse kolonies in Noord- en Zuid-Amerika. Ze schetst de bijdrage van de jezuïeten tot de cartografie en de vervaardiging van kaarten vanaf hun aankomst in de Nieuwe Wereld tot aan de opheffing van de orde der jezuïeten en plaatst die in de context van hun wereldwijde verwezenlijkingen in de domeinen van wetenschap en kunst.

Zo worden deze kaarten, die veel meer zijn dan alleen maar een fysieke inventarisatie van onbekende plaatsen en ook inheemse kennis bevatten, de dubbelzinnige expressie van interculturele communicatie terwijl ze tegelijk een instrument waren voor koloniale expansie.

Klik hier om meer te vernemen over het boek van Mirela Altic.

 

Meer informatie over de pagina in het Engels betreffende dit evenement

 

Praktische informatie

  • Tijdstip: 17.00 uur
  • Plaats: leeszaal afdeling Kaarten en plannen van KBR (Koninklijke Bibliotheek van België)
  • Taal van het evenement: Engels
  • Inschrijvingen: om in te schrijven stuurt u een e-mail naar Marie-Anne Dage, secretaresse van de Brussels Map Circle
  • Gratis toegang voor leden van de Brussels Map Circle
  • Toegangsprijs voor niet-leden: € 5. Op voorhand te betalen op volgend rekeningnummer: IBAN BE52 0682 4754 2209, BIC GKCCBEBB. Contante betalingen tijdens het evenement worden niet aanvaard.