fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

04 december 2021
10:00 - 11:30

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

04 december 2021
10:00 - 11:30

Locatie

Prijs

€5

Tags

U heeft een Covid Safe Ticket nodig om deel te nemen aan de lezing.

Waren de middeleeuwen echt een donkere periode waarin geweld regeerde en mannen de samenleving domineerden? Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum biedt deze lezing van Jelle Haemers u een frisse blik op de rol van de vrouw in onze gewesten op het einde van de 15de eeuw.

Aan de hand van vrouwen uit de bestudeerde periode brengt Jelle Haemers een alternatief verhaal over de middeleeuwen. Kleurrijke verhalen uit steden als Brussel, Antwerpen en Leuven geven een bijzondere inkijk in het leven van middeleeuwse vrouwen, of ‘wijven’, zoals ze zichzelf noemden.

Hij gaat na of ‘heksen’ echt bestaan hebben, toont aan dat vrouwen helemaal niet onderdrukt waren en volgt het boeiende verhaal van enkele bekende prostituees. Deze lezing laat deze vrouwen zelf aan het woord en richt de schijnwerpers op een wonderlijke ‘wijvenwereld’.

Koop tickets Ontdek het KBR museum

 

Wie is Jelle Haemers?

Jelle Haemers onderzoekt de sociale en politieke geschiedenis van de middeleeuwen aan de KU Leuven. Hij is nauw betrokken bij het interuniversitaire onderzoek naar de stedelijke samenleving in de Lage Landen en publiceerde talrijke artikels en boeken over de laatmiddeleeuwse geschiedenis. Momenteel focust zijn onderzoek op de gendergeschiedenis van Europese steden en politieke conflicten in de steden van laatmiddeleeuws Vlaanderen en Brabant.

 

We hebben uw steun nodig

Help ons een uniek album met tekeningen van James Ensor te restaureren (het Rousseau-album).

387 €

Van de 15 000 € opgehaald

20

Donateurs

2.58%
View detail