fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Toots Thielemans

Lezing van Matthias Heyman: Toots Tourbillion – Toots’ early years in Belgium (EN)

05 mei 2022
19:00 - 20:00

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

05 mei 2022
19:00 - 20:00

Locatie

Prijs

€5

Tags

De lezing van Matthias Heyman is het ideale vertrekpunt voor uw bezoek aan de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. Tijdens deze lezing neemt de spreker u mee naar de vroege jaren van Toots, toen hij als een wervelwind door de Belgische jazzscene raasde.

Het basisverhaal is bekend: harmonicaspeler Toots Thielemans werd geboren in de Brusselse Marollen, brak door met zijn hit ‘Bluesette’ en verwierf wereldwijde bekendheid door samenwerkingen met sterren als Quincy Jones en Paul Simon. Maar minder gekend zijn diens vroege jaren, toen hij zich als gitarist een weg zocht doorheen een na-oorlogse en snel veranderde muziekscene, samen met al even jonge en innovatieve collega’s zoals saxofonist Bobby Jaspar en vibrafonist ‘Fats’ Sadi.

Matthias Heyman gaat samen met u op stap doorheen het Belgische jazzlandschap vanaf dat het jonge muziekgenre hier voet aan wal krijgt in 1920 tot de jaren vijftig, wanneer Toots zich vestigt in de Verenigde Staten. U komt te weten welke jazznetwerken er reeds bestonden in het Interbellum, hoe jazz tijdens de oorlogsjaren volop bloeide en hoe Toots als twintiger al snel tot de top van de moderne jazzscene in België ging behoren.

De lezing vindt plaats tijdens een nocturne waardoor u de expo kan bezoeken tot 22.00 uur.

Let op: De lezing gaat door in het Engels.

Koop uw tickets Ontdek de expo

 

Over de spreker

Matthias Heyman is docent en onderzoeker aan de LUCA School of Arts (Leuven) and het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij de onderzoeksgroep Jazz, Geïmproviseerde en Populaire Muziek leidt. Hij was de eerste in België die een doctoraat behaalde met een focus op jazz en is gespecialiseerd in jazzgeschiedenis, artistiek onderzoek en jazz in België.