- Dit evenement is voorbij.
Op vrijdag 24 november 2023 verwelkomt het Pop Heritage Lab van KBR de eerste sessie van de lezingenreeks Patrimonialisation des cultures populaires et médiatiques. Deze reeks, georganiseerd met LPCM en Patrimonialitté, zal de complexe relatie tussen erfgoed en populaire cultuur, en meer bepaald populaire druk, bekijken door het prisma van uitgeversarchieven en amateurverzamelpraktijken. De drie sessies zullen afwisselend in KBR, UGent en KU Leuven plaatsvinden, en kunnen ook online gevolgd worden.
Bekijk het volledige programma hier
Pop Heritage Lab
Het Pop Heritage Lab wil dit niet-canonieke en grotendeels vergeten erfgoed van de populaire massacultuur in drukvorm in de rijke maar nog onontgonnen KBR-collecties ontsluiten. Dit erfgoed is te vinden in een verscheidenheid aan formaten, vormen en materialen: pulp- en pocketboeken, geïllustreerde tijdschriften, strips, fotoromans, getekende romans, fanzines, feuilletons en meer. Ondanks zijn grote verscheidenheid deelt dit populaire erfgoed een nauwe combinatie van tekst en beeld en een cultureel-industrieel kader: massaproductie, serialisatie, intermedialiteit en transmediale circulatie zijn belangrijke kenmerken van dit populaire drukwerkerfgoed.
Het Pop Heritage Lab heeft als doel:
- de KBR-collecties uit te breiden met niet-canonieke publicaties, waardoor de kennis van de huidige staat van de collecties wordt vergroot. Door een allesomvattende benadering van de massaprintcultuur te ontwikkelen, ondersteunt het lab nieuwe strategieën om het behoud van dit erfgoed te verbeteren;
- de vindbaarheid van dit verborgen erfgoed te verbeteren door catalogusbeschrijvingen bij te schaven, metadata te verrijken en hun digitalisering te bevorderen, waardoor deze collecties toegankelijker worden voor onderzoekers en gebruikers;
- bij te dragen tot de valorisatie van de populaire drukcultuur in België, door de rol van de bibliotheek in het documenteren van de Belgische productie te versterken en nieuwe onderzoeksbenaderingen te stimuleren voor dit over het hoofd geziene deel van het nationale erfgoed.
Het POPHeritage project wordt gefinancierd door Belspo via het FED-tWIN-programma en is een langetermijnsamenwerking KBR en de Cultural Studies onderzoeksgroep van KU Leuven.
Programma
De eerste sessie is gewijd aan de archieven van populaire literatuur, met een lezing van Loïc Artiaga (Universiteit van Limoges) en Matthieu Letourneux (Paris Nanterre), “Faut-il patrimonialiser le populaire?”, gevolgd door een discussie met Virginie Clayssen, hoofdverantwoordelijke erfgoed en digitalisering bij Editis.
Praktische info
De voertaal van de conferentie is het Frans.
Datum: vrijdag 24 november 2023, van 14.00 to 16.00 uur
Plaats: KBR, zaal Panorama (6de verdiepinge)
Toegang: gratis. Inschrijving hier vóór woensdag 22 november.
Contact : orabvg.pehpvsvk@xhyrhira.or