fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Aquarelle de l'artiste congolais Albert Lubaki représentant un Européen à vélo, deux chiens et une pintade

Ontmoeting met de onderzoekers van het project Congolines: “Inscribing lines, weaving threads. Congolese colonial paintings as images and objects”

25 november 2023
14:00 - 16:30

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

25 november 2023
14:00 - 16:30

Locatie

Prijs

Free

Tags

We nodigen jou graag uit in KBR op zaterdag 25 november om 14u voor een publieke bijeenkomst rond het onderzoeksproject Congolines. Congolines. Inscribing lines, weaving threads. Congolese colonial paintings as images and objects, gecoördineerd door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Africa Museum) met KBR, UNIKIN (Kinshasa, DRC) en UGent.

Het project focust op de Congolese kunstenaars Albert Lubaki, Antoinette Mfimbi Lubaki, Tshyela Ntendu, René Masalay, N’goma en Alphonse Kalenga en hun oeuvre geproduceerd in Belgisch Congo tussen 1926 en 1939. Zij waren de eerste artiesten die aquarellen schilderden in de DRC. Hun werk werd vaak tentoongesteld in Europa in de jaren 1920 en 1930, maar bleef weinig bekend bij het grote publiek. Op dit evenement geven we een overzicht van hun oeuvre, ter illustratie van het onderzoek dat momenteel loopt naar de biografie van de kunstenaars, het belang van het Congolese perspectief in en op hun werk, en hun ontvangst in Europa.

 

 

Tshelatende, Défilé militaire, KBR, S.V 77639

 

Programma

14u: inleiding door Joris Van Grieken (KBR)

14u15: voorstelling van het Congolines-project, Bambi Ceuppens (KMMA)

14u30: Reflectie over de verschillende vormen van reconnectie rond erfgoed tussen België en de DRCongo, Vicky van Bockhaven (UGent)

14.45 u: Presentatie van het onderzoek door Diana Salakheddin (KMMA) en Ophélie Laloy (KBR)

15u10: Vragenronde

15u40 – 16u30: Koffiepauze ; voortzetting van de discussie

 

Praktische info

 

Contact

Ophélie Laloy – bynybl@xoe.or

 

Logo université de Gand lettres bleues sur fond blanc avec la mention universiteit Gent en néerlandaisBlason de l'univ          Logo de KBR avec un sablier debout à droite      Logo du musée Africa museum