fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Open atelier: aan de slag met de ‘Basses Danses’

03 december 2022
14:00 - 17:00

Dit evenement is voorbij.

Tijdschema

03 december 2022
14:00 - 17:00

Locatie

Tags

Op het einde van de middeleeuwen regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een unieke verzameling handschriften. Heel wat van deze handgeschreven boeken doorstonden de tand des tijds en kunt u vandaag bekijken in het KBR museum.

In het weekend van 3 en 4 december kunt u in het KBR museum uitzonderlijk de ‘Basses Danses‘ van Margaretha van Oostenrijk bewonderen. Het is een van de enige zeven ‘zwarte’ handschriften ter wereld en werd door zijn fragiele staat de afgelopen dertig jaar niet tentoongesteld. Laat u inspireren door de delicate bladzijden en ga zelf aan de slag in een open atelier waarin u schildert en kalligrafeert zoals een middeleeuwse miniaturist of kopiist.

 

 

Schilderen

In de ateliers van middeleeuwse verluchters waren er geen dozen met aquarelverf of tubes plakkaatverf te vinden. In plaats daarvan maakten zij hun kleuren van natuurlijke materialen of met pigmenten uit verre werelddelen. Ontdek hoe leuk het is om verf te maken van pigmentpoeder en schilder zelf de ex libris van Maria van Oostenrijk die de ‘Basses Danses’ siert.

 

Schrijven

Met een ganzenveer in de hand ontdekt u dat letters schrijven een hele kunst kan zijn! Beperk de dikte van de lijnen, rond de letters netjes af en vergeet niet om vlekken te vermijden … U zult ongetwijfeld nog meer bewondering krijgen voor de kunstenaars die eeuwen geleden zorgden voor de gouden en zilveren kalligrafie in de indrukwekkende ‘Basses Danses’.

 

Praktische info

  • Wanneer? Zaterdag 3 december en zondag 4 december, doorlopend van 14.00 tot 17.00 uur
  • Waar? In het atelier aan de uitgang van het museum
  • Prijs? Inbegrepen in uw ticket voor het KBR museum
  • Voor wie? Volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar

Koop uw museumticket Ontdek het KBR museum