fbpx
Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

Openingsweekend KBR museum

Van 19 september 2020
tot 20 september 2020

Dit evenement is voorbij.

Tijdschema

Begin: 19 september 2020 - 09:00
Einde: 20 september 2020 - 17:00

Locatie

KBR

Prijs

Museumticket

Tags

Tijdens het openingsweekend op 19 en 20 september krijgt u de kans om als een van de allereerste bezoekers het KBR museum te ontdekken. Kom naar een van de lezingen of ga zelf aan de slag met ganzenveer, inkt en pigmenten.

 

Programma

 

Zaterdag 19 september

 

11:00 – 12:30

Lezing door Bernard Bousmanne (fr)

La Librairie des ducs de Bourgogne. Une bibliothèque aux confins du monde.

Tijdens de middeleeuwen is symboliek uiterst belangrijk. De wereld is door God geschreven boek en door de symbolen te ontcijferen kan de mens inzicht verwerven in de goddelijke boodschap. Bovendien loopt de middeleeuwse verbeeldingswereld over van fantastische wezens. In de marges van religieuze teksten ontwikkelt zich vrolijk een zogenaamde ‘omgekeerde wereld’ die spot met de gevestigde maatschappelijke orde. Fantasieën over het onbekende groeien in de miniaturen uit tot mirakels, monsters en wonderlijke schepsels uit vreemde contreien. Dit repertorium van gekke wezens vervormt de droombeelden en angsten van een tijdperk en onthult een aantrekkingskracht voor alles wat verboden, geheimzinnig of woest is. In deze presentatie dringt u door tot de middeleeuwse symboliek, een van de leidraden van het KBR museum. Konijnen, de omgekeerde wereld of roze olifanten zullen voor u geen geheimen meer hebben.

Bernard Bousmanne is curator van het KBR museum en conservator van de handschriftencollectie van KBR.

 • Lezing in het Frans.
 • Gratis toegang. Reserveren verplicht.
 • Locatie: Auditorium

Max. 50 personen.

Opgelet: Een ticket voor deze gratis lezing geeft geen toegang tot het KBR museum.

Reserveer uw plaats   Koop uw museumticket

 

 

14:00 – 15:30

Lezing door Marc Boone (nl)

De Bourgondische hertogen en het stedelijk netwerk der Lage Landen. Politieke en sociaal-economische context

Was de Bourgondische staat nu een ‘composite state’ of een ‘grande principauté’? En waren de Bourgondische hertogen nu Franse vorsten of vorsten in de Nederlanden? Na een kort overzicht van de politieke en dynastieke context gaat prof. dr. Marc Boone in op de wederzijdse beïnvloeding van een ambitieuze vorstelijke dynastie en de belangen van een performante stedelijke samenleving. Verder ontdekt u ook de diverse visies (te beginnen met Pirenne en Huizinga) die over deze ontwikkeling zijn geformuleerd en die nog steeds voorwerp zijn van blijvend onderzoek en discussie.

Marc Boone is professor middeleeuwse geschiedenis aan de UGent.

 • Lezing in het Nederlands.
 • Gratis toegang. Reserveren verplicht.
 • Locatie: Auditorium

Max. 50 personen.

Opgelet: Een ticket voor deze gratis lezing geeft geen toegang tot het KBR museum.

Reserveer uw plaats   Koop uw museumticket

 

 

 

Zondag 20 september

10:00 – 15:00

Een reuzenversie van Filips de Goede wacht u op aan de ingang van KBR. Rond 14:45 komt een stoet reuzen Filips ophalen met een feestelijke parade en een dans. De stoet vertrekt om 14:30 in de Ursulinenstraat.

Deze bijzondere genodigde dompelt u onder in de bijzondere sfeer ten tijde van de Bourgondische hertogen in Brussel.

 • Locatie: ingang van KBR
 • Gratis, geen reservatie nodig

 

14:00 – 18:00

Workshop “Word kopiist of miniaturist!”
 • Vanaf 6 jaar (begeleid door een volwassene)

Bewonder eerst de handschriften die voor de Bourgondische hertogen werden vervaardigd, en ga nadien zelf aan de slag als kopiist of miniaturist. De ganzenveer, inkt en pigmenten staan al klaar!

Kan jij je naam schrijven met een echte ganzenveer, zonder vlekken te maken? Of schilder je liever in plaats van te schrijven? Met behulp van pigmenten kun je je eigen kleuren mengen om vervolgens zelf een blazoen of een personage uit de handschriften van het museum te versieren!

 • Deze  gratis workshop is continu toegankelijk voor de bezoekers van het KBR museum.
 • De workshop vindt plaats in het atelier aan het einde van het museumparcours. Max. 25 personen tegelijk toegelaten in het atelier.

 

 

Het KBR museum

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een verzameling handschriften die zo uniek is dat ze haar eigen naam kreeg.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan en worden door KBR voor u gekoesterd. Op 18 september openen we onze schatkist en delen we deze pareltjes met u in een nieuw museum in en rond de Nassaukapel.

Ontdek het museum