fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Publiekdomeindag 2022

Online evenement

10 februari 2022
14:00 - 16:00

Dit evenement is voorbij.

Tijdschema

10 februari 2022
14:00 - 16:00

Eventsoort

Online evenement

Organisatoren

Prijs

Free

Tags

KBR, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en Wikimedia België organiseren elk jaar de Publiekdomeindag. Op 10 februari staat het publiek domein opnieuw in de schijnwerpers.

 

Wat en waarom?

Het publiek domein is de verzameling van alle creatieve werken waarop geen exclusieve intellectuele eigendomsrechten (meer) rusten, zoals auteursrechten en naburige rechten. Elk jaar komen nieuwe werken in het publiek domein omdat de auteursrechten vervallen. In België gebeurt dat 70 jaar na de dood van de auteur of kunstenaar.

Deze juridische status betekent niet dat deze werken dan ook meteen automatisch toegankelijk zijn. Met Publiekdomeindag wordt daarom over de hele wereld de aandacht gevestigd op het feit dat er vaak nog juridische, financiële, technische en institutionele barrières zijn die ervoor zorgen dat het publiek ook na het verstrijken van de auteursrechtelijke bescherming geen toegang krijgt tot deze content.

Op Publiekdomeindag dragen we goede praktijken uit rond de ontsluiting van publiekdomeincollecties. Tijdens dit event kunnen erfgoedinstellingen hun voortgang hierin tonen. Dit kan gaan over een kleine verzameling werken waarvan de auteursrechten in dat jaar vervallen zijn, of over het toegankelijk maken van alle werken uit een collectie die al een langere tijd niet meer auteursrechtelijk beschermd zijn.

 

Publiekdomeindag 2022

Het wordt steeds gebruikelijker om geen nieuwe restricties op te leggen bij het toegankelijk maken van reproducties van werken uit het publiek domein. Daarom willen we met deze editie van Publiekdomeindag iets verder gaan dan enkel de principekwestie. Wat kan er na ontsluiting gebeuren met publiekdomeincollecties? Tijdens een panelgesprek gaan we in debat over wat we zoal onder creatief (her)gebruik verstaan.

Naar goede gewoonte sluiten we het event af met de winnaars van Wiki Loves Heritage 2021. Wikimedia België organiseert deze fotowedstrijd jaarlijks om meer bruikbare beelden van Belgisch erfgoed online toegankelijk te maken.

Tijdens Publiekdomeindag 2022 stellen ze ook het Wikimedian in Residence-traject voor. Hierbij gaat de organisatie – met behulp van giften aan het Fonds Vrienden van Wikimedia België – op zoek naar musea of erfgoedinstellingen die een Wikipediaan aan het werk stellen. Enerzijds om uploads naar Wikimedia-platformen uit te voeren, anderzijds om activiteiten te organiseren om deze digitale collecties meer zichtbaarheid te geven én te hergebruiken.

 

Voor wie?

Bent u benieuwd welke acties uw organisatie op poten kan zetten om uw publiekdomeincollecties te ontsluiten? Wilt u van gedachten wisselen met andere deelnemers? Dan is Publiekdomeindag interessant voor u of uw organisatie.

 

Programma

  • 14.00 – 14.15u: Introductie:Wat is het publiek domein?
  • 14.15 – 15.00u: OpenGLAM showcasevan verschillende actoren uit de erfgoedsector die in 2021 publiekdomeincollecties hebben ontsloten.
  • 15.00 – 15.45u: Panelgesprek:Waarom publiekdomeincollecties ontsluiten?
  • 15.40 – 15.50u: Wiki Loves Heritage 2021 prijsuitreikingen de lancering van het Wikimedian in Residence-project.
  • 15.50 – 16.00u: Wrap-up

 

Praktische informatie

  • Publiekdomeindag vindt online plaats.
  • De voertaal is Engels.
  • Deelname is gratis. Inschrijven kan tot 9 februari.
Inschrijven