Colloquium: Kunstenaarsboeken en bibliofiele uitgaven in België (1950-2015)

26.01.2017 - 09:00 tot 27.01.2017 - 17:00

De Koninklijke Bibliotheek heeft een aanzienlijke verzameling recente kunstenaarsboeken en bibliofiele edities. Deels koopt de Bibliotheek deze bijzondere uitgaven aan, deels komen ze in de Bibliotheek terecht via het wettelijk depot.

Doelstellingen van dit colloquium:

  • de aandacht vestigen op de rijke en diverse productie
  • die productie in een (kunst)historische context plaatsen
  • de uitdagingen in verband met opslag en bewaring van de vaak fragiele boeken onderzoeken.

We kiezen voor een multidisciplinaire aanpak waarbij vele invalshoeken relevant zijn: boekgeschiedenis, geschiedenis van de bibliofilie, kunstgeschiedenis, artistieke praktijk en onderzoek, conservatie en preservatie.

 

De geschiedenis van de Belgische productie (1950-1980)

Wie zijn de actoren: uitgevers, schrijvers, kunstenaars, ontwerpers en designers? Vanaf welk ogenblik valt er een overgang waar te nemen van bibliofielen naar uitgevers en van uitgevers naar kunstenaars? Zijn uitgevers op dit vlak gespecialiseerd? Wie is het doelpubliek? Welke plaats neemt het boek in het scheppend werk van kunstenaars zoals Marcel Broodthaers of Pol Bury in? En wat met de artistieke documenten die kunstenaars produceren zoals krantjes, mail art, posters, stencils …

Gerenommeerde academici belichten aspecten uit deze boeiende periode.

 

Wie produceert? Wie doet onderzoek? Nieuwe vormen, nieuwe rollen, nieuwe initiatieven sinds de jaren 90: samenwerking, micro-editie, research

De bijdrage van schrijvers, kunstenaars en grafische vormgevers. Gaat het nog om uitgeverswerk in de traditionele zin (voorrang aan de tekst, traditionele typografie en beperkte oplage) of eigenlijk om louter kunst en creatie? Krijgen deze bijzondere publicaties de nodige aandacht in de internationale context?

Talrijke kunstenaars en grafische vormgevers lichten hun visie op hun praktijk toe.

 

Conservatie en preservatie

De vergankelijkheid en diversiteit van de gekozen materialen en technieken stellen ons voor nieuwe uitdagingen voor de opslag en bewaring van deze objecten op lange termijn. Het is een uitdaging die we delen met musea voor hedendaagse kunst en privéverzamelaars.

Twee specialisten zoomen in op vergankelijke materialen die sinds de jaren 60 hun intrede deden: voedsel en plastic.

 

Programma

 

Praktisch

Kunstenaarsboeken en bibliofiele uitgaven in België. Terugblik op recente ontwikkelingen (1950-2015)

26 > 27 januari 2017

Koninklijke Bibliotheek van België

Gratis toegang. Alle plaatsen zijn volzet.