Dag van het publiek domein 2018: Edit-a-thon

19.05.2018 - 10:00 tot 16:00

Doet literatuur je hart sneller slaan? Wil je jouw passie graag delen met de hele wereld en toch anoniem over straat kunnen lopen? Kom dan op 19 mei mee schrijven voor de grootste online encyclopedie ter wereld. Wij toveren de Wikipediaan in jou tevoorschijn!

 

Kruip in je pen voor het publiek domein

Je schrijft tijdens deze sessie mee over de auteurs en kunstenaars van wie de werken dit jaar in het publiek domein zijn terechtgekomen. Je kan hiervoor gratis de referentiewerken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek gebruiken. Verder bieden ook diverse elektronische bronnen, zoals het digitale krantenarchief BelgicaPress, een schat aan informatie.

 

Praktisch

  • Zaterdag 19 mei van 10.00 tot 16.00 uur
  • Krantenleeszaal
  • Reserveren via educ@kbr.be
  • Je hoeft enkel een laptop mee te brengen. Wij zorgen voor de lunch.
  • Rondleiding in Librarium tijdens de Edit-a thon

 

Wat is het “publiek domein”?

Het auteursrecht bestaat om werken en hun verspreiding te beschermen. Het publiek domein is de tegenhanger van deze wet: het bevordert de vrije toegang tot de werken wanneer de aanbevolen wettelijke beschermingstermijn is verstreken. Omdat ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen daarvan op de hoogte zijn, viert de vzw Constant elk jaar dit aspect van de wetgeving rond het auteursrecht. Deze Dag van het publiek domein vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek.

Meer info op de website van Constant vzw.

 

Expo “Publiek domein” in Librarium

  • vanaf 17 mei

Librarium viert naar jaarlijkse gewoonte mee met het feest van het publiek domein. Deze unieke ontdekkingsruimte over de geschiedenis van het boek toont stukken uit het oeuvre van auteurs, kunstenaars en componisten van wie werken in het publiek domein zijn gekomen. Je kan er heel wat zeldzame uitgaven bewonderen, maar ook grafisch werk van Felix Timmermans en Gustave van de Woestyne.

Praktische info en openingsuren