Wetenschapslunch: De munten in Petra

10.11.2017 - 13:00 tot 14:00

De munten van de Franse archeologische missie in Petra (Jordanië)

Christian Lauwers, onderzoeker bij het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek, probeert aan de hand van de monetaire geschiedenis van de beroemde site van Petra antwoord te geven op een bredere vraag, i.e. welke waren de economische gevolgen van de inlijving van het Nabatese Rijk door het Romeinse Rijk?

Sinds ongeveer 15 jaar voert de Franse archeologische missie opgravingen uit op twee sites in de buurt van Petra, de stad met rotswoningen in Jordanië die de UNESCO heeft omschreven als “een van de waardevolste culturele goederen van het werelderfgoed”. Christian Lauwers is naar Amman gereisd om er de Nabatese en Romeinse munten te bestuderen die op beide sites werden gevonden. Om hun historisch belang te exploiteren plaatst hij deze munten in hun archeologische context en vergelijkt hij ze met de munten die werden aangetroffen bij de opgravingen van andere antieke gebouwen in deze regio.

 

Praktisch

Dit jaar organiseert de Koninklijke Bibliotheek van België opnieuw een aantal wetenschapslunches. Deze lezing vindt plaats van 13.00 tot 14.00 uur in de Royal Sky Room 2 (niveau +6). Reserveren is niet nodig.