Heropening leeszaal en uitbreiding digitale dienstverlening vanaf 15/06

Sinds 11 juli is het verplicht in bibliotheken een mondmasker te dragen. Houd uw mondmasker dus ook aan in de leeszaal wanneer u aan uw tafel zit.

 

Gefaseerde heropening

KBR zal vanaf maandag 15 juni opnieuw openen voor het publiek. Door de complexiteit van het gebouw, de uiteenlopende activiteiten en het bijzonder verscheiden publiek zal dat in fasen gebeuren. Zo kunnen we iedereen een aangenaam en veilig bezoek garanderen.

In de eerste fase laten we alleen mensen toe die voor hun studie of onderzoek een document fysiek moeten raadplegen. Als u ook verder kunt met een scan, vragen we u om deze optie te kiezen. Deze fase loopt tot eind augustus. Studeren in de bibliotheek zal dit academiejaar dus helaas niet mogelijk zijn.

 

Uitgebreide digitale dienstverlening

We vragen u om enkel naar de leeszaal te komen als we u niet digitaal kunnen voorthelpen.

 

Tegen 15 juni zal het digitale aanbod fors uitgebreid worden:

 • Alle inhoud in BelgicaPress en BelgicaPeriodicals zal van op afstand raadpleegbaar zijn, ook de jaargangen gepubliceerd na 1918. De enige voorwaarde is dat ze gebruikt worden in het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs. Zo respecteren we de auteursrechtenwetgeving. Om deze bronnen te raadplegen logt u in met uw MyKBR-account.
 • Alle elektronische bronnen zullen voortaan van op afstand toegankelijk zijn, eveneens via uw MyKBR-account.
 • Nieuwe mogelijkheden voor Digit on Demand: we scannen de documenten die u nodig heeft en bezorgen u een digitaal bestand. Meer details hieronder.

 

Nog geen MyKBR-account?

Maak uw gratis account aan

 

 

1 leeszaal, beperkte openingsuren

Vanaf 15 juni gaat er 1 leeszaal open, waar max. 20 lezers alle soorten documenten kunnen raadplegen. Dit kan alleen na online reservatie van een zitplaats.

De plaatsen zijn bedoeld voor wie fysieke documenten moet raadplegen in het kader van onderzoek of studies.

 

Vooraf reserveren verplicht

Het is verplicht om uw plaats in de leeszaal op voorhand online te reserveren.

 • Een zitplaats reserveren gebeurt online. Dit kan vanaf vandaag.
 • U kunt telkens reserveren voor een voor- of namiddag.
 • Reserveer eerst uw plaats in de leeszaal en dan pas uw documenten. Reserveer documenten (ook referentiewerken) 2 werkdagen op voorhand, dan ligt alles voor u klaar.
Plaats in de leeszaal reserveren

 

 

Aangepaste openingsuren

Maandag tot vrijdag:

 • 10:00 – 12:45 uur
 • 13:15 – 16.00 uur

U kunt binnen uw gereserveerde dagdeel aankomen en vertrekken wanneer u wil.

‘s Middags sluit de leeszaal, zodat alle zitplaatsen grondig kunnen worden schoongemaakt.

 

 

Veiligheidsmaatregelen

We gebruiken in deze fase de leeszaal Oude en kostbare drukwerken omdat ze op niveau -2 ligt, dicht bij de ingang. U kunt er alle types documenten raadplegen. Zo kunnen we de zone waarin mensen circuleren beperken. In de betrokken zone, van ingang tot leeszaal, neemt KBR extra maatregelen op het vlak van hygiëne, schoonmaak en circulatie van lezers en personeel.

 • U moet uw handen ontsmetten bij aankomst in het gebouw en bij de ingang van de leeszaal.
 • U bent verplicht een mondmasker te dragen in het gebouw. Herbruikbare maskers zijn te koop in de shop.
 • Gebruik de vestiaires bij de ingang. De lockers zullen na elk gebruik grondig worden ontsmet.
 • Het huishoudelijk reglement (hier te downloaden) blijft gelden: tassen, jassen, drank en eten zijn verboden in de leeszaal.
 • De leeszaal werd heringericht zodat de fysieke afstand gegarandeerd is. We vragen u om alle regels en aanwijzingen van het personeel te respecteren; ze zijn er voor uw veiligheid en die van het personeel.

 

 

Digit On Demand

 

Documenten scannen op aanvraag

Vanaf 15 juni breiden we onze ‘Digit on Demand’-service uit. U zult via deze service op aanvraag (stukken van) documenten snel kunnen laten scannen zodat u niet ter plaatse hoeft te komen.

De behandelingstermijn van uw aanvraag is afhankelijk van de hoeveelheid en het type documenten dat u aanvraagt. We bezorgen u de digitale bestanden steeds zo snel mogelijk.

 

Tarieven

Momenteel gelden de huidige tarieven zoals gepubliceerd in het Staatsblad, maar we werken aan een goedkoper tarievenbeleid en hopen u daar tegen de zomer meer nieuws over te kunnen brengen.

 

 

Studeren in KBR tijdelijk niet mogelijk

Tijdens de blok en de examenperiode komen veel studenten naar KBR. Bij ons studeren zal tot het eind van dit academiejaar helaas niet mogelijk zijn. We doen er alles aan om studenten volgend academiejaar opnieuw een rustige, veilige studeerplek te kunnen bieden.

Wie voor zijn thesis of paper een bepaald collectiestuk nodig heeft, kan vanzelfsprekend een plaats in de leeszaal reserveren. Als u ook verder kunt met een scan, vragen we u om deze optie te kiezen.

 

 

Volgende fase

De consultatie van documenten zal nog zeker tot eind augustus op deze manier verlopen. We volgen de evolutie van de situatie op de voet en zullen onze werking op de actualiteit afstemmen. Bovendien zullen we onze werking permanent evalueren en bijsturen indien nodig.

Beetje bij beetje zullen we ook andere bezoekers weer toelaten in het gebouw. Op dit moment kunnen we daarvoor nog geen precieze data meegeven. De timing hangt immers af van de evolutie van de situatie, de beslissingen van de Veiligheidsraad en de instructies van de regering.

U blijft vanzelfsprekend van elke nieuwe stap op de hoogte via de nieuwsbrief, de website en onze sociale media. Zodra de openingsdatum van het restaurant vastligt, leest u dat ook op deze kanalen.

 

Laatste update: 11 juli 2020.