Laat jouw allerjongste(n) kennis maken met het KBR museum

Maak kennis met de wondere wereld van miniaturen

Op deze kleurplaat zie je een geharnaste prins vechten met een draak. Deze afbeelding is afkomstig uit een middeleeuws boek dat volledig met de hand geschreven en beschilderd werd. Het heet La première guerre punique.

Download de kleurplaat

 

De geharnaste prins die je ziet vechten is eigenlijk consul Marcus Atilius Regulus uit de 3de eeuw voor Christus. Het verhaal is gebaseerd op het werk van de Latijnse schrijver Titus Livius. Het is eigenlijk heel gek om in een historisch werk een gevecht tegen een draak tegen te komen. Draken bestonden vroeger immers ook niet!

Marcus Atilius wordt dus veel moediger afgebeeld dan hij eigenlijk was en het boek waarin je dit minischilderij – ook wel een miniatuur genoemd – kan vinden, vertelt vooral zijn eigen waarheid… Zo zie je maar dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen!

Vergeet niet om jouw kleurplaat af te printen en hem in te kleuren. Of ga net zoals een middeleeuwse miniaturist of boekenschilder aan de slag en geef de kleurplaat meer kleur met verf en een penseel.

Tot 11 mei 2021 kan je deze miniatuur bewonderen in het KBR museum.