Algemene leeszaal Hedendaagse drukwerken

Openingsuren

 • maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 19.00 uur
 • zaterdag: 9.00 - 17.00 uur

In juli en augustus:

 • maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 17.00 uur
 • zaterdag: gesloten

 

Locatie

Wilt u documenten uit de collectie Hedendaagse drukwerken raadplegen of gewoon in alle rust studeren? Dan kunt u terecht in een van de drie leeszalen op het gelijkvloers:

1. Algemene leeszaal (160 zitplaatsen)

Toegankelijk voor iedereen die documenten uit de collectie wil raadplegen.

2. Werkzaal (120 zitplaatsen)

Voorbehouden voor onderzoekers die geregeld en gedurende een langere periode de Bibliotheek gebruiken.

Vraag hier uw plaats aan

3. Studiezaal (200 zitplaatsen)

Om te studeren. Hier kunt u geen boeken raadplegen.

 

Is dit uw eerste bezoek? Lees dan zeker de veelgestelde vragen.

 

Werken aanvragen

Boeken vraagt u aan tussen 9.00 en 15.45 uur, van maandag tot en met zaterdag. Tussen 12.00 en 13.00 uur worden geen boeken bedeeld.

 1. Zoek de werken die u nodig heeft op in de cataloguszaal. Gebruik hiervoor de online catalogus of de verschillende kaartcatalogi. Lees zeker de tips voor opzoekingen in de catalogi.
 2. U vindt de aanvraagformulieren aan de balie in de cataloguszaal. Zorg dat het formulier correct ingevuld is. Hulp nodig? Vraag het aan een bibliothecaris.
 3. Bezorg het ingevulde formulier aan het personeel van de cataloguszaal. U ontvangt een strookje (C)waarmee u uw werken kunt afhalen in de algemene leeszaal.
 4. Onze collega's gaan het boek voor u halen in de magazijnen. Dit kan even duren, afhankelijk van waar uw boeken zich precies bevinden.
 5. Raadpleeg de aangevraagde werken op de zitplaats die u bij het binnenkomen toegewezen werd.

Om lange wachttijden te vermijden, kunt u om de 20 minuten een aanvraag doen (op zaterdag om het half uur), voor telkens maximaal vijf werken. Per aanvraag vraagt u maximaal vijf opeenvolgende banden of jaargangen aan.

Waarom dit systeem?

 

Online reserveren

Reserveer de documenten die u nodig heeft op voorhand via onze catalogus. Twee werkdagen na aanvraag liggen ze voor u klaar.

Lees meer

 

Interbibliothecair leenverkeer

Werken die zich niet in de Koninklijke Bibliotheek bevinden, vraagt u aan via interbibliothecair leenverkeer. Klik door voor de richtlijnen, tarieven en beperkingen.

 

Naslagwerken

Zowel in de leeszalen als in de cataloguszaal staan naslagwerken opgesteld per onderwerp. Ze zijn vrij te gebruiken. Een plan met de indeling van deze naslagwerken is verkrijgbaar aan de balie van de cataloguszaal.

 

Computers

Elke zaal is uitgerust met wifi en er zijn stopcontacten voorzien waarop u uw laptop kunt aansluiten. In de cataloguszaal staat ook een aantal computers ter beschikking van de lezers. Ze dienen in de eerste plaats om de online catalogus te raadplegen. Deze werkposten geven toegang tot het internet, maar kunnen niet worden gebruikt om documenten te downloaden of af te drukken.

 

Kopieën en reproducties

Er zijn drie mogelijkheden om een kopie van een document te maken:

 • In de algemene leeszaal staan twee fotokopieerapparaten voor algemeen gebruik. Ook in de werkzaal vindt u een fotokopieerapparaat. Fotokopieerkaarten zijn verkrijgbaar aan de balie bij de vestiairekastjes (niveau -2).
 • Heeft u een beeld in hogere kwaliteit nodig van een werk uit onze collectie? Vraag een reproductie aan (scan of kopie). Documenten die dateren van vóór 1850 of die kostbaar zijn, worden niet gekopieerd of gescand. Bekijk alle tarieven en doe uw aanvraag.
 • U mag voor eigen gebruik (bv. een verhandeling die niet wordt gepubliceerd) zelf digitale foto’s nemen van documenten die worden bewaard in de algemene collectie. Flits en statief zijn verboden. Hiervoor vult u een speciaal formulier in dat u aan de balie vindt. Let erop dat u steeds het auteursrecht respecteert.

 

Contact

Vul het contactformulier in.