Algemene leeszaal Hedendaagse drukwerken

Openingsuren

  • maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 19.00 uur
  • zaterdag: 9.00 - 17.00 uur

In juli en augustus:

  • maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 17.00 uur
  • zaterdag: gesloten

 

Locatie

Wilt u documenten uit de collectie Hedendaagse drukwerken raadplegen of gewoon in alle rust studeren? Dan kunt u terecht in een van de drie leeszalen op het gelijkvloers:

1. Algemene leeszaal (160 zitplaatsen)

Toegankelijk voor iedereen die documenten uit de collectie wil raadplegen.

2. Werkzaal (120 zitplaatsen)

Voorbehouden voor onderzoekers die geregeld en gedurende een langere periode de Bibliotheek gebruiken.

Vraag hier uw plaats aan

3. Studiezaal (200 zitplaatsen)

Om te studeren. Hier kunt u geen boeken raadplegen.

 

Is dit uw eerste bezoek? Lees dan zeker de veelgestelde vragen.

 

Werken aanvragen

Boeken vraagt u aan tussen 9.00 en 15.45 uur, van maandag tot en met zaterdag. Tussen 12.00 en 13.00 uur worden geen boeken bedeeld. Vraagt u een werk ter plaatse in de leeszaal aan, dan kunt u dat diezelfde dag nog raadplegen.

Opzoeken

Opzoeken kan in de online catalogus of in de verschillende kaartcatalogi. Lees zeker de tips voor opzoekingen in de catalogi.

Aanvragen

  1. Meld u aan op uw MY KBR-account in de online catalogus.
  2. Zoek het document op.
  3. Klik in de bibliografische beschrijving op de knop 'Aanvragen'.

Staat het document dat u zoekt niet in de catalogus? Gebruik dan dit bestelformulier.

Om lange wachttijden te vermijden, kunt u om de 20 minuten een aanvraag doen (op zaterdag om het half uur), voor telkens maximaal vijf werken. Per aanvraag vraagt u maximaal vijf opeenvolgende banden of jaargangen aan.

Waarom dit systeem?

 

Interbibliothecair leenverkeer

Werken die zich niet in de Koninklijke Bibliotheek bevinden, vraagt u aan via interbibliothecair leenverkeer. Klik door voor de richtlijnen, tarieven en beperkingen.

 

Naslagwerken

Zowel in de leeszalen als in de cataloguszaal staan naslagwerken opgesteld per onderwerp. Ze zijn vrij te gebruiken. Een plan met de indeling van deze naslagwerken is verkrijgbaar aan de balie van de cataloguszaal.

 

Computers

Elke zaal is uitgerust met wifi en er zijn stopcontacten voorzien waarop u uw laptop kunt aansluiten. In de cataloguszaal staat ook een aantal computers ter beschikking van de lezers. Ze dienen in de eerste plaats om de online catalogus te raadplegen. Deze werkposten geven toegang tot het internet, maar kunnen niet worden gebruikt om documenten te downloaden of af te drukken.

 

Kopieën en reproducties

Er zijn drie mogelijkheden om een kopie van een document te maken:

  • In de algemene leeszaal staan twee fotokopieerapparaten voor algemeen gebruik. Ook in de werkzaal vindt u een fotokopieerapparaat. Fotokopieerkaarten zijn verkrijgbaar aan de balie bij de vestiairekastjes (niveau -2).
  • Heeft u een beeld in hogere kwaliteit nodig van een werk uit onze collectie? Vraag een reproductie aan (scan of kopie). Documenten die dateren van vóór 1850 of die kostbaar zijn, worden niet gekopieerd of gescand. Bekijk alle tarieven en doe uw aanvraag.
  • U mag voor eigen gebruik (bv. een verhandeling die niet wordt gepubliceerd) zelf digitale foto’s nemen van documenten die worden bewaard in de algemene collectie. Flits en statief zijn verboden. Hiervoor vult u een speciaal formulier in dat u aan de balie vindt. Let erop dat u steeds het auteursrecht respecteert.

 

Contact

Vul het contactformulier in.