Leeszaal Kranten en hedendaagse media

de vernieuwde krantenleeszaalOpeningsuren

  • maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur

 

Locatie

U vindt de leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media op het gelijkvloers (niveau 0).

 

Kranten raadplegen

Kranten zijn bijzonder kwetsbaar. Raadpleeg ze daarom alleen op de daartoe voorziene tafels en behandel en doorblader de krantenvolumes met de grootst mogelijke zorg.

De gemicrofilmde en gedigitaliseerde kranten zijn rechtstreeks toegankelijk. U heeft ook toegang tot de algemene werken, woordenboeken, bibliografieën en repertoria die zich in de leeszaal van de Krantenafdeling bevinden.

Wilt u de ingebonden kranten (reeksen J.B. en J.E.) raadplegen die zich in de magazijnen bevinden? Vraag ze aan via onze online catalogus. Hierin kunt u opzoeken welke kranten u juist nodig heeft.

Kranten die vandaag nog steeds verschijnen, zijn pas ongeveer 3 maanden na hun verschijning verkrijgbaar in ingebonden volumes.

De bedeling vindt plaats op vaste momenten:

  • 10.00 uur
  • 12.00 uur
  • 15.00 uur

Dien uw aanvraag ten laatste een half uur op voorhand in.

U kunt max. 2 volumes aanvragen per uitreiking, met maximum 6 volumes in zaal. De aangevraagde kranten blijven 8 dagen in de leeszaal. Deze periode is verlengbaar op aanvraag (ter plaatse, per telefoon of e-mail).

Stukken uit het Fonds Gaston Mertens en het Fonds Vandermaelen zijn enkel te consulteren onder toezicht van een personeelslid en na goedkeuring van de conservator. Stuur hiervoor een gemotiveerde aanvraag naar marc.dhoore@kbr.be.

 

Zoeken in de catalogi

Er zijn meerdere manieren om de krantenverzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek te doorzoeken:

  • Via de online catalogus

  • ‘Afgesloten’ kranten: in de alfabetische, topografische en chronologische catalogi op steekkaarten (raadpleging ter plaatse)

  • Microfilms (bijna 600 Belgische krantentitels): ‘Catalogus van de microfilms Mic Perm’ (raadpleging ter plaatse).

  • Via BelgicaPress

 

Reproducties

U mag, mits toestemming, foto’s nemen van kranten (zonder flits, enkel voor persoonlijk gebruik). Gelieve hiervoor de toelatingsformulieren te gebruiken die op de leestafels voorhanden zijn. Handscanners zijn verboden.

Reproducties van de originele kranten vraagt u aan via de catalogusbeschrijving van de krant in kwestie.

 

Contact

Tel.: +32 (0)2 519 55 44 (leeszaal) - newspapers@kbr.be

Of neem contact op via het contactformulier.