Laden Evenementen

Leeszaal Kranten en hedendaagse media

Openingsuren:

Maandag tot vrijdag: 9:00 – 17:00 uur

Openingsuren KBR:

Maandag tot vrijdag:   9:00 – 19:00

Zaterdag:   9:00 – 17:00

Locatie:

U vindt de leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media op het gelijkvloers (niveau 0).

Publieksingang:

Kunstberg,
1000 Brussel

Tags:

Kranten raadplegen

Kranten zijn bijzonder kwetsbaar. Raadpleeg ze daarom alleen op de daartoe voorziene tafels en behandel en doorblader de krantenvolumes met de grootst mogelijke zorg.

De gemicrofilmde en gedigitaliseerde kranten zijn rechtstreeks toegankelijk. U heeft ook toegang tot de algemene werken, woordenboeken, bibliografieën en repertoria die zich in de leeszaal van de Krantenafdeling bevinden.

Wilt u de ingebonden kranten (reeksen J.B. en J.E.) raadplegen die zich in de magazijnen bevinden? Vraag ze aan via onze online catalogus. Hierin kunt u opzoeken welke kranten u juist nodig heeft.

Kranten die vandaag nog steeds verschijnen, zijn pas ongeveer 3 maanden na hun verschijning verkrijgbaar in ingebonden volumes.

De bedeling vindt plaats op vaste momenten:

  • 10.00 uur
  • 12.00 uur
  • 15.00 uur

Dien uw aanvraag ten laatste een half uur op voorhand in.

U kunt max. 2 volumes aanvragen per uitreiking, met maximum 6 volumes in zaal. De aangevraagde kranten blijven 8 dagen in de leeszaal. Deze periode is verlengbaar op aanvraag (ter plaatse, per telefoon of e-mail).

Stukken uit het Fonds Gaston Mertens en het Fonds Vandermaelen zijn enkel te consulteren onder toezicht van een personeelslid en na goedkeuring van de conservator. Stuur hiervoor een gemotiveerde aanvraag naar marc.dhoore@kbr.be.

 

Zoeken in de catalogi

Er zijn meerdere manieren om de krantenverzamelingen van KBR te doorzoeken:

  • Via de online catalogus
  • ‘Afgesloten’ kranten: in de alfabetische, topografische en chronologische catalogi op steekkaarten (raadpleging ter plaatse)
  • Microfilms (bijna 600 Belgische krantentitels): ‘Catalogus van de microfilms Mic Perm’ (raadpleging ter plaatse).
  • Via BelgicaPress

 

Kopieën en reproducties

U mag, mits toestemming, foto’s nemen van kranten (zonder flits, enkel voor persoonlijk gebruik). Gelieve hiervoor de toelatingsformulieren te gebruiken die op de leestafels voorhanden zijn. Handscanners zijn verboden.

Fotokopieën of reproducties van de originele kranten vraagt u aan via de catalogusbeschrijving van de krant in kwestie.

 

Lees meer over de collectie