Laden Evenementen

Leeszaal Kranten en hedendaagse media

Openingsuren:

Studiezaal tijdelijk gesloten

 

Openingsuren KBR:
Locatie:

U vindt de studiezaal in de afdeling Kranten en hedendaagse media op het gelijkvloers (niveau 0).

Tags:

Covid-19: aangepaste leeszaalwerking

Kranten raadpleegt u voorlopig in de algemene leeszaal. Deze leeszaal doet nu dienst als studiezaal. Hier kunt u rustig komen studeren / lezen / werken, maar géén collectiestukken raadplegen.

  • Reserveren is verplicht.
  • Er zijn 60 plaatsen.
  • De studiezaal is open van maandag tot en met vrijdag.
Plaats in de studiezaal reserveren

 

 

 

Kranten raadplegen

Kranten raadpleegt u tijdelijk in de algemene leeszaal.

Kranten zijn bijzonder kwetsbaar. Raadpleeg ze daarom alleen op de daartoe voorziene tafels en behandel en doorblader de krantenvolumes met de grootst mogelijke zorg.

 

Digitaal en op microfilm

De gemicrofilmde en gedigitaliseerde kranten zijn rechtstreeks toegankelijk in de leeszaal. U heeft ook toegang tot de algemene werken, woordenboeken, bibliografieën en repertoria die zich in de leeszaal bevinden.

Alle gedigitaliseerde kranten zijn ook toegankelijk op afstand via BelgicaPress. Wilt u het volledige corpus doorzoeken, inclusief kranten waarop nog rechten rusten, dan moet u inloggen met uw MyKBR-account. Dit omwille van de auteursrechtenwetgeving.

 

Ingebonden kranten

Wilt u de ingebonden kranten (reeksen J.B. en J.E.) raadplegen die zich in de magazijnen bevinden? Vraag ze aan via de online catalogus. Hierin kunt u opzoeken welke kranten u juist nodig heeft.

Kranten die vandaag nog steeds verschijnen, zijn pas ongeveer 3 maanden na hun verschijning verkrijgbaar in ingebonden volumes.

Stukken uit het Fonds Gaston Mertens en het Fonds Vandermaelen zijn enkel te consulteren onder toezicht van een personeelslid en na goedkeuring van de conservator. Stuur hiervoor een gemotiveerde aanvraag naar znep.qubber@xoe.or.

 

Kranten opzoeken in de catalogus

Er zijn verschillende manieren om de krantenverzamelingen van KBR te doorzoeken:

  • Via de online catalogus
  • ‘Afgesloten’ kranten: in de alfabetische, topografische en chronologische catalogi op steekkaarten (raadpleging ter plaatse)
  • Microfilms (bijna 600 Belgische krantentitels): ‘Catalogus van de microfilms Mic Perm’ (raadpleging ter plaatse).
  • Via BelgicaPress

 

Kopieën en reproducties

U mag, mits toestemming, foto’s nemen van kranten (zonder flits, enkel voor persoonlijk gebruik). Gelieve hiervoor de toelatingsformulieren te gebruiken die op de leestafels voorhanden zijn. Handscanners zijn verboden.

Fotokopieën of reproducties van de originele kranten vraagt u aan via de catalogusbeschrijving van de krant in kwestie.

 

Lees meer over de collectie