Met de kinderen naar het KBR museum

Het KBR museum leent zich bijzonder goed tot een bezoek met kinderen. De kleurrijke miniaturen en ook de dieren, ridders en draken in de handschriften spreken tot hun verbeelding. In het museumparcours vindt u tal van animatiefilms en interactieve tools waarmee ook de jongsten overweg kunnen.

Voor welke leeftijd?

Het parcours is zo opgebouwd dat kinderen vanaf 8 jaar het alleen kunnen afleggen. Kinderen vanaf 6 jaar lukt het vlot met begeleiding.

Een interactief parcours

Ouders en kroost krijgen aan de ingang een digitale armband. Met deze armband activeert u deze digitale items:

  • Audioapparatuur met algemene informatie over de thema’s van het museum.
  • Een speels kinderparcours waarbij de kinderen details zoeken in de handschriften en quizvragen mogen beantwoorden.
  • Interactieve schermen om zelf aan de slag te gaan: schrijven zoals een kopiist, zelf een miniatuur maken of een handschrift dateren (niet geschikt voor de allerkleinsten).
Koop nu uw museumticket

Kinderparcours in kaart

Deze kaart toont alle locaties van de filmpjes, interactieve schermen en de cocons die u onderdompelen in de wereld van de handschriften. De audioapparatuur en de tablets van het speelse kinderparcours zijn verspreid over het hele museum.

plan du parcours pour enfants

Audio

In de audiohoorns horen de kinderen uitleg op hun maat over de thema’s in het museum. In de Nassaukapel, waar het museumparcours begint, geniet u van videomapping op de muur als algemene inleiding.

Zoeken in de handschriften

De tablets geven uitleg bij de tentoongestelde stukken. Voor het kinderparcours toont elke tablet een detail van een afbeelding, samen met een vraag. De kinderen moeten zoeken uit welk handschrift het detail afkomstig is. Nadien kunnen ze de vraag beantwoorden.

Het niveau van de vragen wisselt van zeer gemakkelijk tot moeilijk. Is een vraag te moeilijk? Laat uw kind dan gewoon het stuk zoeken in de vitrine of probeer samen het antwoord te vinden.

Er staan 15 tablets op de 1ste verdieping en 13 op de 2de verdieping. U hoeft ze zeker niet allemaal te bekijken. Kies voor de tablets bij de vitrines die uw kinderen nieuwsgierig maken.

Interactieve schermen

Op de 1ste verdieping vindt u 3 interactieve schermen waarop de kinderen zelf aan de slag mogen:

  • Kopieer met de (digitale) ganzenveer: probeer de tekst te kopiëren met de digitale ganzenveer. Het is moeilijker dan het eruitziet! Aanbevolen vanaf 7 jaar of zodra uw kind kan schrijven. Wees voorzichtig met de veer, ze is broos!
  • Maak zelf een miniatuur: uw kind ontdekt de verschillende elementen op een verluchte pagina en kiest zelf zijn of haar favoriete decoraties en illustraties om een eigen miniatuur te creëren. Verstuur ze per e-mail of deel ze met de hele wereld! Aanbevolen vanaf 5 jaar (met de hulp van een volwassene).
  • Dateer een handschrift: in handschriften staan de titel van het werk en de datum waarop het is gekopieerd, niet op het omslag geschreven. Om ze te dateren is er soms veel zoekwerk vereist. Met dit scherm gaat u zelf op onderzoek in twee handschriften. Voorbehouden voor grotere kinderen, vanaf 10 jaar, met de hulp van een volwassene.

Praktische tips

  • U kunt gratis tickets voor kinderen online reserveren, maar u moet ze wel nog ophalen aan de kassa.
  • De toiletten vindt u in de gang op het gelijkvloers, voor u bij het museum zelf komt.
  • Voor de allerkleinsten zijn er in de museumruimte krukjes. Gelieve ze terug te zetten nadat u ze heeft gebruikt. U vindt ze op de 1ste en de 2de verdieping.
  • Op de 5de verdieping van KBR vindt u restaurant albert. Voor kinderen is er een speelhoek voorzien.

Info en prijzen

Inleiding voor uw museumbezoek

Breng de kinderen alvast in de sfeer voor uw bezoek:

Dit verhaal begint waar andere verhalen vaak eindigen: met een huwelijk! Niet het huwelijk van een prins of prinses hier, wel van een hertog en een gravin. De bruidegom heet Filips. Omdat hij zo moedig is, noemt men hem “de Stoute”, wat ook “dapper” betekent. De bruid heet Margaretha van Male. Hij is de hertog van Bourgondië, zij is de dochter van de graaf van Vlaanderen. De namen zijn echter niet zo belangrijk om dit verhaal te begrijpen. Wat wel belangrijk is, is dat ze heel erg rijk zijn en dat ze, net als koningen of piraten, een prachtige schat gaan bijeenbrengen. Een beetje een bijzondere schat, want het gaat om een verzameling van boeken!

Nu ben je misschien ontgoocheld? Een schat, die bestaat toch uit goud en edelstenen? Maak je geen zorgen: ook in de boeken van de hertogen vind je volop goud en edelstenen! In hun tijd, 600 jaar geleden, waren boeken niet zoals de boeken die we vandaag kennen. Ze werden geschreven op dierenhuid, helemaal met de hand overgeschreven en vooral ook versierd met bladgoud en zelfs met poeder van edelstenen. Het duurde maanden en soms zelfs jaren om één handschrift te maken. Het waren ook de grootste kunstenaars die de afbeeldingen schilderen die we er aantreffen. Een beetje alsof Picasso of Banksy zelf de illustraties in je stripverhalen had geschilderd. Of alsof Adèle voor jou de liedjes zou komen zingen die je met je computer beluistert. Voor de hertogen was elk van deze boeken dus een echte schat. En ook vandaag nog is het bijna, als je ze bekijkt, alsof je de grot van Ali Baba binnenloopt!

In het KBR museum kom je meer te weten over Filips en Margaretha en over de andere hertogen en hertoginnen die na hen kwamen. Je ontdekt ook hoe deze handschriften werden gemaakt en je kunt zelfs proberen om zelf als kopiist of verluchter aan de slag te gaan. Je kunt vooral ook spelen met de afbeeldingen in deze handschriften, op zoek gaan naar details en een aantal vragen beantwoorden. Zo kun je proberen nog meer over deze schat te weten dan de hertog zelf erover wist.