Aankoop van een nieuwe globe dankzij de Vrienden van de Bibliotheek

03/01/2018

Globe uitgegeven bij Librairie classique A.N. Lebègue & CieEind 2017 wist de Koninklijke Bibliotheek dankzij de Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek de hand te leggen op een wereldbol die dateert van het einde van de 19de eeuw. Deze globe werd uitgegeven bij de Librairie classique A.N. Lebègue & Cie.

De vzw Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek verenigt filantropen die de werking van de Bibliotheek steunen en haar geregeld de mogelijkheid bieden om collectiestukken aan te kopen.

 

Verpakking even belangrijk als inhoud

De doos waarin de globe werd verkocht, leert ons dat het gaat om een “petit globe populaire”. De globe was bestemd voor het grote publiek en volgens de uitgever was het zijn bedoeling een voorwerp aan te bieden dat “eender wie zich kon veroorloven”. De meeste globes hebben immers grote afmetingen en zijn dus duur.

De doos is van hout en bevat meerdere teksten en illustraties die helaas hebben geleden onder de tand des tijds. Eén aspect van de globe trekt in het bijzonder de aandacht. Het gaat immers om de enige globe in de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek die nog zijn originele verpakking heeft. Zo vernemen we heel wat over de handel in dit type objecten.

De globe heeft een diameter van 10 cm en een hoogte van 18 cm. Hij bestaat uit 12 stroken, afgedrukt in chromolithografie en gekleefd op gips; het geheel rust op een gietijzeren voet.

 

Een niet zo onbekende uitgever

Alphonse Nicolas Lebègue (1814-1885) richtte zijn uitgeverij op in 1843 en werd een van de belangrijkste uitgevers in Brussel. Hij gaf niet alleen kaarten en plannen maar ook wereld- en hemelbollen uit.

De Koninklijke Bibliotheek van België bezit meerdere van zijn realisaties, onder meer een andere wereldbol met grotere afmetingen (32 cm doorsnede) en stroken die moesten dienen voor de productie van een derde stuk.

In totaal bewaart de Bibliotheek niet minder dan een 30-tal wereldbollen en hemelglobes die tussen het einde van de 17de en de 20ste eeuw werden vervaardigd.

 

De globe is te zien in Librarium tot en met 15 mei 2018.