De Librije van de Hertogen van Bourgondië komt tot leven

09/10/2016

Een gloednieuw museum in de Nassaukapel

In het hart van de Koninklijke Bibliotheek opent in 2020 een nieuw museum. De 16de-eeuwse Nassaukapel en de verschillende ruimten eromheen zullen het decor vormen voor de ‘Librije van de Hertogen van Bourgondië’. De bezoeker wordt in het museum deelgenoot van het middeleeuwse culturele verleden van Europa.

 

Een eeuwenoud verhaal

Vandaag worden in de Koninklijke Bibliotheek nog een 300-tal originele Bourgondische handschriften bewaard. Ze zijn vervaardigd tussen het einde van de 14de en het einde van de 15de eeuw en worden tot de meesterwerken van de miniatuurkunst gerekend. Namen als Willem Vrelant, Jan de Tavernier, Simon Marmion of Lieven van Lathem doen misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar in hun tijd waren het echte vedetten. Even beroemd als Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, de befaamde ‘Vlaamse primitieven’. Alle domeinen van het middeleeuwse denken komen aan bod: literatuur, oude geschiedenis, wetenschap, moraal, godsdienst, filosofie, maar ook recht, poëzie en ridderromans.

 

“De schoonheid van de verluchte handschriften uit de Bibliotheek van de Hertogen van Bourgondië kent enkel in de zeldzaamheid haar gelijke.” - Bernard Bousmanne, conservator van de Handschriftenafdeling

 

Een moderne erfgoedbeleving

Het zijn die originele handschriften die de kern vormen van het nieuwe museum. De ‘Bourgondische’ beleving wordt opgebouwd doorheen een museaal en multimediaal parcours en ze wordt ook doorgetrokken in de rest van het gebouw. Zo wordt de Bibliotheek naast wetenschappelijke instelling ook een belevings- en ontmoetingsplaats. De bezoeker zal kunnen genieten van deze topstukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek, maar ook van het zicht op de prachtige tuin van de Kunstberg of van een magistraal uitzicht op het historisch centrum van Brussel van op de 5de verdieping. We brengen leven in de brouwerij, op de Kunstberg en in de stad!

 

Een museum van en voor iedereen

We gaan samen met onze partners voor een goed bereikbaar en voor iedereen toegankelijk museum en willen ook een actievere rol spelen als forum voor het sociaal en cultureel leven in Brussel. Iedereen, over leeftijden, generaties, mogelijkheden en culturen heen, kan in de Bibliotheek komen leren, nadenken, studeren, beleven en ontspannen.

 

http://kbr.prezly.com

http://toerismevlaanderen.be

 

 

Chroniques de Hainaut
Traité sur la salutation angélique
Roman de Gérard de Nevers