De nieuwe Krantenleeszaal opent na volledige make-over

09/03/2018

Op maandag 12 maart om 9.00 uur opent de Koninklijke Bibliotheek de nieuwe leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media. Deze ruimte biedt plaats voor werk onderzoek, studie, co-working en ontspanning in hartje Brussel.

 

Eenvoud in vorm en kleur

Het beeld van de stoffige bibliotheek is veraf in deze zaal, die opvalt door haar witte kleur en zuivere vormen. Tussen de individuele zitplaatsen, grote tafels en zeteltjes staat een totem bekleed met voorpagina’s van kranten, die de geschiedenis en de diversiteit van de Belgische geschreven pers toont.

Dankzij de grote oppervlakte is er ruimte voor de lezers om in alle rust te studeren, te lezen, de collectie te raadplegen of gewoon even te ontspannen. Verder zijn er ook ruimtes waar mensen kunnen afspreken om te vergaderen of te werken. In totaal zijn er 190 zitplaatsen beschikbaar.

 

Toegankelijkheid en uitzicht over de Kunstberg

De toegankelijkheid van deze plek kreeg extra aandacht; zo is er een lift naar de mezzanine voor personen met beperkte mobiliteit. Het zonlicht valt binnen langs de grote ramen die uitkijken over de Kunstberg en op die manier het contact met de stad buiten versterken. De nieuwe ledverlichting zorgt voor extra helderheid.

 

Rijke collecties raadplegen

Meer dan 2.000 Belgische en 500 buitenlandse krantentitels, die dateren van 1800 tot vandaag, vormen samen een onuitputtelijk fonds van vele miljoenen krantenpagina’s. De gedigitaliseerde kranten zijn toegankelijk via de interface BelgicaPress, waarmee je ook kan opzoeken aan de hand van trefwoorden. De rest van de collecties is beschikbaar op microfilm of gewoon via de papieren exemplaren die u aanvraagt via de catalogus.

 

Modernisering

Dit renovatieproject maakt deel uit van een globaler plan dat een verbetering van de toegang tot het gebouw én tot de collecties tot doel heeft. De Koninklijke Bibliotheek wil haar collecties meer dan ooit gaan openstellen en delen met de wereld. Dat doet ze zowel door aan het gebouw te werken, als door nieuwe instrumenten in gebruik te nemen, zoals de nieuwe catalogus die ook in 2018 voorgesteld zal worden.

 

Opgelet: de leeszaal heeft nieuwe openingsuren.