Het Fonds Marc Danval: een schat van onmetelijke waarde

24/05/2018

Meer dan 12.000 platen, tweeduizend geïllustreerde muziekpartituren, drieduizend foto’s van kunstenaars en 800 boeken over muziek. Deze buitengewone collectie vormt het fonds Marc Danval, een onschatbare bron van informatie voor al wie op ontdekking gaat in de wereld van de 20ste eeuwse jazz- en variétémuziek.

De Koninklijke Bibliotheek kocht deze collectie in 2010 dankzij de steun van de Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek. Sindsdien werd het fonds Marc Danval volledig gecatalogiseerd en wordt het ook beetje bij beetje gedigitaliseerd. Zo verzekeren we de bewaring van deze onschatbare collectie en wordt ze eenvoudiger te raadplegen.

 

Alles begint met een verzameling... en een verzamelaar

Aan de oorsprong van dit fonds ligt de bezieling van één verzamelaar. Een bezieling voor muziek – en jazz in het bijzonder – en voor alles wat daarmee verband houdt. Marc Danval, journalist en radiomaker, staat bekend om zijn vele radioprogramma’s, en vooral voor “La troisième oreille” waarin hij ook vandaag nog zijn passie voor jazz deelt met de luisteraar.

Wanneer hij als negenjarige jongen zijn eerste plaat koopt, begint Marc Danval aan een avontuur van meer dan zeven decennia. In die tijd legt hij een verzameling aan van twaalfduizend platen (78-, 45- en 33-toerenplaten) en nog stapels andere documenten over jazz, Franse en Angelsaksische variétémuziek, folkloremuziek en variété- en filmmuziek.

 

De hoed van Maurice Chevalier

Met de aankoop van deze opmerkelijke verzameling zetten de muziekcollecties van de Koninklijke Bibliotheek de deur open voor het “niet-klassieke” repertoire dat tot dan toe nauwelijks vertegenwoordigd was. Er kwamen meteen zeer uiteenlopende documenten bij, want naast platen omvat het fonds Marc Danval ook nog:

  • Meer dan drieduizend foto’s van kunstenaars, voornamelijk jazzmuzikanten zoals Louis Armstrong of Miles Davis. Veel ervan zijn zijn ondertekend of zelfs opgedragen aan Marc Danval;
  • Tweeduizend geïllustreerde muziekpartituren met het repertoire van dansorkesten, het chanson en de jazz van het einde van de 19de eeuw tot de jaren 1950. Sommige illustraties zijn ondertekend door Magritte, De Greef, Valéry of Van Caulaert;
  • 800 boeken die samen een prachtige naslagbibliotheek vormen rond muziek, vooral dan jazz;
  • Affiches, souvenirs van concerten en tal van andere voorwerpen, zoals een borstbeeld dat werd gered tijdens de sloop van het beroemde Brusselse theater Alhambra en een strohoed geschonken door Maurice Chevalier.

 

Zeer waardevolle platen

Platen en vooral dan 78-toerenplaten vereisen de best mogelijke bewaaromstandigheden. Om ze te beschermen tegen beschadiging door de zuurtegraad van het papier (dat van de hoes én het papier dat op de plaat zelf is gekleefd), werd de hele collectie opnieuw ingepakt in zuurvrije en chemisch neutrale dozen. Bovendien worden de platen beetje bij beetje gedigitaliseerd en dus kan al wie geïnteresseerd is deze kwaliteitsvolle opnames op aanvraag beluisteren.

 

Een fonds dat smeekt om onderzoek

Het fonds Marc Danval lokte al heel wat geïnteresseerde onderzoekers. In februari 2018 vond er een tentoonstelling plaats in Doornik, een aantal studenten in de musicologie baseerden hun thesis op de documenten van het fonds en ook buitenlandse onderzoekers gaven al blijk van hun interesse.

De rijkdom van het fonds weerspiegelt ook ten volle de persoonlijkheid van Marc Danval en de relaties die hij tijdens zijn lange loopbaan heeft aangeknoopt in de wereld van de muziek en dan vooral in die van de jazz.

Deze verzameling biedt heel wat perspectieven voor onderzoek rond het uitgeven van gedrukte muziek en geluidsopnames in België en in het buitenland of een studie van hoe jazz- en variétémuziek in de 20ste eeuw werden ontvangen in België en in Brussel.

 

Overzicht van het Fonds Marc Danval in de catalogus

 

Bibliografie

Marie Cornaz, “Le fonds Marc Danval : une source hors du commun pour l’étude de la vie musicale à Bruxelles” in Brusselse cahiers: tijdschrift voor stadsgeschiedenis, XLV (2013), p. 85-96.

Marc Danval en Julie Morelle, 22 mei 2018
Marc Danval en Julie Morelle, 22 mei 2018
Marc Danval en Julie Morelle, 22 mei 2018
Marc Danval in de Koninklijke Bibliotheek, 22 mei 2018
Marc Danval in de Koninklijke Bibliotheek, 22 mei 2018
Marc Danval en Julie Morelle, 22 mei 2018
Marc Danval en Julie Morelle, 22 mei 2018
Marc Danval met een partituur van zijn vader, de musicus en componist Fernand Sevenants
Affiche van "L'heure du Tango", Fonds Marc Danval III/240 C Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
Marc Danval en zijn vader, Fernand Sevenants, Fonds Marc Danval Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
De jonge Toots met zijn accordeon. Fonds Marc Danval VI/21 C Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
Toots Tielemans. Fonds Marc Danval VI/21 C Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
Louis Armstrong, Fonds Marc Danval VI/21 C Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
Partituur, Fonds Marc Danval III/289 Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
Partituur, Fonds Marc Danval III/289 Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België
Partituur, Fonds Marc Danval III/289 Mus. © Koninklijke Bibliotheek van België