Infrastructuurwerken krantenleeszaal

13/03/2017

Gebeten door de pers? Wij ook. Om u de kans te bieden de kranten in nog betere omstandigheden te bestuderen, renoveren we de krantenleeszaal. Op 18 april 2017 starten de infrastructuurwerken, die eind dit jaar klaar moeten zijn. Dit heeft heel wat gevolgen voor de dagelijkse werking:

 • De krantenleeszaal is gesloten van 20 maart tot en met 1 april. De voorbereiding van de werken gaat dan van start.
 • Vanaf maandag 3 april kunt u terecht in een tijdelijke leeszaal aan de overkant van de gang, schuin tegenover de huidige leeszaal. U kunt hier alle documenten raadplegen en dit tot het einde van het jaar, wanneer de vernieuwde leeszaal zal heropenen.

 

Aangepaste dienstverlening

Omdat de tijdelijke leeszaal kleiner is, zijn er een aantal beperkingen:

 • BelgicaPress is enkel toegankelijk na reservatie. Het aantal microfilmleestoestellen wordt verminderd van 6 tot 2. U neemt dus best contact op met de afdeling om het materieel te reserveren dat u voor uw onderzoek nodig heeft: +32 (0)2 519 55 44 of newspapers@kbr.be.
 • Het aantal bedelingen van kranten wordt verminderd tot 2 per dag, van maandag tot vrijdag (om 10.00 en 15.00 uur). U kunt maximum 2 krantenvolumes per uitreiking aanvragen, met maximum 5 volumes in de zaal. De bestelformulieren dient u in ten minste een half uur vóór het tijdstip van uitdeling. Geen bedeling op zaterdag.

De openingsuren blijven ongewijzigd.

 

De toekomst

Het renovatieproject van de leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media maakt deel uit van een globaal programma om de leeszalen van de Koninklijke Bibliotheek van België te moderniseren. Het project wil de communicatie en valorisatie van de collecties van de afdeling optimaliseren in een nieuwe synergie met de pers.

 • Op de benedenverdieping van de zaal raadpleegt u de pers in al zijn vormen: kranten op papier, op microfilm en digitaal. Ook de kerntaken van de afdeling zullen zich hier situeren (bewaring, raadpleging van de collecties, expertise en dienstverlening aan het publiek enzovoort).
 • Op de eerste verdieping staan verschillende onderzoekstools ter beschikking, plus een rijke referentiebibliotheek die rechtstreeks verband houdt met de wereld van de media.

 • Een totem vormt de schakel tussen beide niveaus, met voorpagina’s van Belgische kranten

 

Kort samengevat

Gesloten voor het publiek: van maandag 20 maart tot en met zaterdag 1 april

Opening van de tijdelijke leeszaal: vanaf maandag 3 april 2017

Uren:

 • van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur
 • op zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (behalve in juli en augustus)

Bedelingen (vanaf 3 april 2017):

 • van maandag tot vrijdag om 10.00 en om 15.00 uur
 • max. 2 volumes per uitreiking, maximum 5 volumes in de zaal
 • Geen bedeling op zaterdag

Opening nieuwe zaal: maart 2018

Contact: +32 (0)2 519 55 44 of newspapers@kbr.be.

 

Schets van de nieuwe leeszaal
Schets van de nieuwe leeszaal
Schets van de nieuwe leeszaal