Lezing "Guillebert de Mets et ses enlumineurs" - 12.06

05/06/2018

Dominique Vanwijnsberghe (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) neemt ons mee op ontdekking van de kalligraaf Guillebert de Mets en de verluchters in zijn omgeving. We dompelen ons onder in de 15de-eeuwse boekenwereld.

 

Een kalligraaf als geen ander

De 15de eeuw is pas begonnen wanneer Guillebert de Mets, een jong en veelbelovend scribent, Geraardsbergen in Vlaanderen verlaat en naar Parijs trekt. Hij beweegt er in het bruisende milieu van de ambachtslieden van de boekensector en laat zich verleiden door schrijvers en schrijfsters, onder wie de beroemde Christine de Pizan. Hij is echter een intimus van Jan zonder Vrees en na de moord op de Bourgondische hertog, in september 1419, ziet hij zich gedwongen terug te keren naar Geraardsbergen. De Mets koopt er een grote herberg, “l’Écu de France”, waar hij zijn eigen boekhandel begint.

Guillebert kent als kalligraaf zijn gelijke niet en vertrouwt de versiering van zijn handschriften toe aan verluchters die tot hiertoe nooit werden geïdentificeerd, ondanks de kwaliteit en de originaliteit van hun werk. Ze staan nochtans in hoog aanzien aan het Bourgondisch hof en werken mee aan de totstandkoming van de originele werken van de hertogelijke librije, een van de meest prestigieuze boekenverzameling van die tijd.

 

Een kunstenaarsnetwerk?

Wie waren deze “meesters van Guillebert de Mets”? Waar en voor wie werkten ze? We proberen deze vragen te beantwoorden aan de hand van een lijvig documentair dossier en een grondig onderzoek van het werk dat deze schilders van boeken hebben nagelaten. Onderliggend is er de boeiende vraag naar de wisselwerking tussen het Parijse kunstcentrum en de miniaturisten die actief waren in de Zuidelijke Nederlanden in de periode van de opkomst van de Vlaamse primitieven. Zowel Guillebert de Mets als zijn verluchters fungeerden als tussenpersonen tussen beide centra van uitmuntendheid en tonen welke doorslaggevende rol Parijs heeft kunnen spelen in de ontwikkeling van de meer noordwaarts gelegen ars nova.

 

Praktisch

  • Dinsdag 12 juni 2018 om 13.30 uur
  • Raadzaal (niveau + 2)
  • Gratis toegang

Georganiseerd door de vzw Centre international de codicologie asbl en de Contactgroep “Codicologie” van het FNRS