Nieuw bibliotheekbeheersysteem

28/06/2017

De Koninklijke Bibliotheek van België werkt hard aan de vernieuwing van haar bibliotheekbeheersysteem. Er werd gekozen voor Syracuse, ontwikkeld door de Franse firma Archimed. In 2018 komt er een volledig nieuwe catalogus met tal van nieuwe functionaliteiten.

 

Uitgebreide mogelijkheden

De nieuwe catalogus zal veel meer mogelijkheden bieden. Zo kunt u online een aanvraag voor consultatie in de leeszaal indienen en uw boeken reserveren. Is een werk gedigitaliseerd? Dan kunt u de beelden meteen bekijken in de catalogusbeschrijving. Via de catalogus zult u ook rechtstreeks reproducties kunnen bestellen. Verder komt er een vernieuwde digitale galerij, waarin de mooiste en boeiendste stukken uit onze collectie worden tentoongesteld.

 

Maatwerk

Iedere gebruiker zal bovendien een profiel kunnen aanmaken: handig om zoekopdrachten, selecties of bibliografische beschrijvingen te bewaren. Wie op een fout in een catalogusbeschrijving botst, kan dat onmiddellijk signaleren. Verder zult u ook opmerkingen kunnen doorsturen. Zo zetten we sterk in op een grotere interactie met de gebruiker.

 

Open data

Ook op technisch vlak kiezen we voor openheid: alle bibliografische notities zullen worden beschreven in het Marc21-formaat en de geïnteresseerde gebruiker zal deze notities met één druk kunnen exporteren in het daartoe gewenste formaat (XML, CSV enz.).

 

Snel en eenvoudig deponeren

Ook voor het wettelijk depot staan er vele veranderingen op til. Papieren en elektronische publicaties deponeren zal een pak eenvoudiger worden. Uitgevers en auteur-uitgevers zullen hun depotformulieren online kunnen invullen en doorsturen. Elektronische publicaties kunnen er meteen bijgevoegd worden. Daarbij aansluitend wordt ook de maandelijkse Belgische Bibliografie ingrijpend vernieuwd.

 

Volop in ontwikkeling

Momenteel zijn onze collega’s volop bezig met de conversie van de bestaande data. Het platform Syracuse wordt verder afgestemd op de noden van de Koninklijke Bibliotheek en wanneer alles op punt staat, wordt het systeem in gebruik genomen. Het nieuwe bibliotheekbeheersysteem zal in 2018 gelanceerd worden.