Nieuwe Krantenleeszaal opent binnenkort

17/01/2018

Afspraak op 12 maart 2018! Na 12 maanden hard labeur gaat de volledige vernieuwde leeszaal van de Krantenafdeling opnieuw voor u open. In afwachting daarvan schetst Marc D’Hoore, conservator van de afdeling Kranten en hedendaagse media, ons de voornaamste veranderingen.

Marc D’Hoore: “Het project voor de renovatie van de leeszaal van de afdeling Kranten en hedendaagse media werd enkele jaren geleden gelanceerd. Het was de bedoeling om de lezers nog beter te kunnen ontvangen en de ruimte aan te passen aan de nieuwe eisen op het vlak van opzoekingswerk in bibliotheken. Met zijn ligging langs de Kunstberg en zijn grote volumes leek de Krantenleeszaal ons uitermate geschikt om een nieuwe ruimte te creëren waar het comfort van de lezer centraal staat.”

“Om deze locatie optimaal te gebruiken werden de grote ruimtes in de hoogte benut: we hebben een volledige tweede verdieping gecreëerd om zo meer werkplekken aan te bieden en het aanbod voor de lezers uit te breiden. In de ruimte die beneden is vrijgekomen komen er fauteuils voor lezers die werk en ontspanning wensen te combineren. Boven komt er een co-workingspace, waar ruimte is voorzien voor groepen die er in alle rust willen werken. Er is ook aan de toegankelijkheid gedacht: personen met beperkte mobiliteit kunnen de tweede verdieping in de zaal bereiken dankzij een nieuwe lift.”

“We wilden hier vooral een nieuwe wind laten waaien, met uiterst sober meubilair en zeer pure lijnen en kleuren. Maar dan zonder het comfort van de lezer uit het oog te verliezen. De verlichting is een combinatie van ledlampen en natuurlijk licht dat wordt gefilterd op uv-stralen. Samen met het uitzicht over de Kunstberg zal dit de ervaring van de lezers in de leeszaal heel wat aangenamer maken.”

Binnenkort meer nieuws over de zaal en de nieuwe diensten, met foto’s.

 

Verhuis en heropening: timing

  • 19/02 > 10/03: sluiting tijdelijke leeszaal (3 weken) voor verhuizing van alle materialen
    • Gedigitaliseerde kranten te raadplegen op de pc’s in de algemene leeszaal
    • Kranten consulteren kan enkel bij uitzondering, met toestemming van de conservator. Stuur daarvoor een gemotiveerde aanvraag naar marc.dhoore@kbr.be.
  • 12/03: opening vernieuwde leeszaal