Pictura Loquens in de Bibliotheca Wittockiana 10.02 > 31.03

29/01/2019

Op 10 februari gaat de nieuwe tentoonstelling van de Koninklijke Vereniging van Bibliofielen en Iconofielen van België (KVBIB) open in de Bibliotheca Wittockiana. Onder de titel Pictura Loquens. Geïllustreerde boeken uit de Nederlanden en het Prinsbisdom Luik van de 15de tot en met de 18de eeuw brengt ze meer dan 160 oude geïllustreerde boeken samen. Die boeken zijn voornamelijk afkomstig uit de kostbare collecties van de leden van de KVBIB, maar ook uit de verzamelingen van KBR, rond het thema 'geïllustreerde boeken in onze gewesten, in de moderne tijd'.

 

Sprekende beelden

De titel is losjes te vertalen als sprekend beeld en verwijst naar een uitdrukking die teruggaat op de Oudheid. Horatius, in zijn Ars Poetica, vond dat de menselijke geest meer wordt aangesproken door wat hij ziet dan door wat hij hoort. Sindsdien waren dichters en kunstenaars eeuwen zoet met het verzinnen van combinaties van beeld en tekst, soms met het beeld belangrijker dan de tekst…

 

In het hart van Europa

Dankzij de leden van de KVBIB, die meer dan 160 geïllustreerde werken (130 boeken en 30 prenten of tekeningen) in bruikleen geven, ontdekken we dat de aantrekkingskracht van het beeld niet enkel iets van vandaag is. Al sinds het ontstaan van de boekdrukkunst, en vooral in de zeventiende eeuw, speelden tekenaars en prentsnijders uit onze streken – de oude Nederlanden en het Prinsbisdom Luik – een centrale rol op het vlak van de boekillustratie.

 

Mélusine en sculpturen van ijsUne page de l'Histoire de Mélusine

Onder de documenten die de Koninklijke Bibliotheek van België in bruikleen geeft, vinden we deze stukken:

  • Een boek met emblemen van Otto Vaenius, met een voorstelling van de verschillende facetten van de goddelijke liefde, voorgesteld door een engeltje, of een gevleugelde geest met aureool, uitgerust met een boog, een pijlenkoker en pijlen (Amor divini emblemata studio & aere Othonis Væni concinnata, boek dat dateert van 1615).

 

De KVBIB en KBR

De KVBIB, dat zijn zetel in KBR heeft, organiseert om de twee jaar een tentoonstelling waar het publiek de kans krijgt zeldzame boeken uit de collecties van haar leden te ontdekken.

 

Praktische informatie

Pictura Loquens. Geïllustreerde boeken uit de Nederlanden en het Prinsbisdom Luik van de 15de tot en met de 18de eeuw.

Van 10 februari tot 31 maart 2019

Locatie: Bibliotheca Wittockiana

Meer info en tickets