Prentenkabinet leent 131 Spilliaerts uit aan Oostende

13/06/2018

Ontdek de meer persoonlijke, intimistische kant van kunstenaar Léon Spilliaert in zijn geboorteplaats Oostende. Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België leent de stad maar liefst 131 werken* op papier voor een tentoonstelling die verder kijkt dan de gekende meesterwerken van deze onconventionele kunstenaar.

 

Een andere Spilliaert?

Geen eindeloze vergezichten dus, geen verontrustende zelfportretten, volkse vissersvrouwen of sierlijke baadsters. Wél intimistische, wrange of alledaagse tekeningen in een sober coloriet. Spilliaerts grafisch oeuvre en zijn tekeningen zijn vaak kleiner van formaat en weinig commercieel, maar ze zijn onmisbaar om de andere, meer persoonlijke Léon Spilliaert te leren kennen.

 

Tekeningen en grafiek

De tentoonstelling bestaat uit twee delen: een deel over het grafisch oeuvre van Spilliaert en een deel over zijn tekeningen. Deze expo heeft daardoor een heel ander karakter dan andere Spilliaert-tentoonstellingen: die focussen doorgaans vooral op de gekende schilderijen of aquarellen. Xavier Tricot, die de oeuvrecatalogus van de prenten van Spilliaert samenstelde, is curator.

“Men kijkt meestal altijd eerst naar de schilderijen, pas dan naar de aquarellen, en op het laatst maar naar de prenten. Dat is onterecht. De prenten zijn net zo belangrijk.” – Curator Xavier Tricot in een interview met Het Laatste Nieuws.

 

De tentoonstelling bestaat bijna volledig uit stukken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België. Het gaat om 131 stukken die drie maanden lang in Oostende te zien zullen zijn. Heel wat van het getoonde grafisch werk van Spilliaert is trouwens ook online in detail te bekijken.

 

Bescheiden aankoop als basis

Het fonds met tekeningen en prenten van Léon Spilliaert is een van de rijkste verzamelingen van het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. De oorsprong van de Spilliaert-collectie ligt in een bescheiden aankoop op 21 maart 1923 van twee tekeningen bij de kunstenaar zelf. Daarna volgen nog enkele aanwinsten. Het grootste deel van het fonds werd echter verworven in de jaren 1950.

Tussen 1956 en 1960 verkoopt Rachel Vergison, de weduwe van Spilliaert, 154 tekeningen aan het Prentenkabinet. Het gaat om bladen die in het atelier van de kunstenaar achtergebleven zijn. Spilliaert was bijzonder productief en ook al zijn de tekeningen vaak uitzonderlijk, toch blijken ze commercieel weinig interessant. Ze raken niet verkocht omdat ze niet overeenstemmen met de verwachtingen die handelaars, verzamelaars en musea in die periode hebben van het werk van Spilliaert.

 

Catalogus

De tentoonstelling gaat vergezeld van twee uitgaven :

  • Léon Spilliaert: oeuvrecatalogus van de prenten door Xavier Tricot.
  • Een catalogus van de verzameling die de Koninklijke Bibliotheek van België bewaart. Het gaat om de aangepaste uitgave (met geactualiseerde teksten) van Léon Spilliaert in de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België door Alain Jacobs en Anne Adriaens-Pannier.

 

*Het gaat wel degelijk om 131 werken en niet 113 zoals eerder gemeld.

 

Praktisch

Léon Spilliaert. De collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België.

30 juni – 30 september 2018
Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk, 8400 Oostende
Toegangsprijs: € 4

Tentoonstelling georganiseerd door de cultuurdienst van de stad Oostende, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van België.