Richard van Orley naar het Prentenkabinet

03/07/2018

De Koning Boudewijnstichting geeft de tekeningenreeks ‘Histoire d’Ulysse’ van Richard van Orley in langdurige bruikleen aan de Koninklijke Bibliotheek van België. De reeks wordt bewaard in het Prentenkabinet

Dankzij het Fonds Marie Jeanne Dauchy van de Koning Boudewijnstichting, dat het album met tekeningen op 25 mei 2018 aankocht op een veiling van Arenberg Auctions, kan dit hoofdwerk van de Zuid-Nederlandse tekenkunst ongeschonden en onverdeeld bewaard blijven. Bekijk de reportage van BRUZZ over de veiling.

De omvangrijke reeks tekeningen, getiteld ‘LES AVANTURES DE TELEMAQUE FILS D’ULYSSE & c.’ telt 86 tekeningen van de Brusselse kunstenaar Richard van Orley (1663-1732). Ze vertellen samen het verhaal van Telemachus, de zoon van Odysseus. Al in de 18de eeuw werd de reeks geroemd door Van Orleys eerste biografen en als een meesterwerk beschouwd.

Samen met zijn broer Jan van Orley, behoort Richard van Orley tot de belangrijkste Zuid-Nederlandse kunstenaars van hun generatie. Hij maakte vooral tekeningen, maar ook miniaturen en prentontwerpen.

Bekijk meer foto’s

 

Beschrijving

Album met 86 tekeningen
Materiaal / techniek: Pen op papier, leren band
Afmetingen: 17 x 23,4 cm (tekeningen), 25 x 38,5 cm (album)