Tentoonstelling Theodoor van Loon in Bozar

19/10/2018

Van 10 oktober 2018 tot 13 januari 2019 stelt BOZAR het werk van de barokschilder Theodoor van Loon voor, met meer bepaald meerdere prenten en oude drukwerken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van België.

 

Barokschilder onder invloed van Caravaggio

In de zuidelijke Nederlanden denken we bijna altijd in de eerste plaats aan Peter Paul Rubens als we het hebben over de barokke schilderkunst. Nochtans was zijn tijdgenoot, Theodoor Van Loon, al is hij minder bekend, een van de eerste schilders die de kunst van Caravaggio – een meester van het clair-obscur – overbracht naar onze gewesten.

BOZAR wijdt voor het eerst een tentoonstelling specifiek aan deze kunstenaar en stelt een groot aantal schilderijen voor waarvan sommige recent werden gerestaureerd. Van Loons werk, dat sterk werd getekend door de contrareformatie, bestaat uit religieuze schilderwerken van grote afmetingen waar de personages op theatrale wijze worden voorgesteld.

 

Ontdek de kunstenaar, zijn tijd en zijn netwerk

Ontdek het werk Van Loon en vergelijk het met dat van zijn tijdgenoten (Rubens, Barocci, Bloemaert). Een deel van de tentoonstelling is ook gewijd aan de grafische kunst: u kunt er werken bewonderen die afkomstig zijn uit de verzamelingen van het Prentenkabinet en de afdeling Oude en kostbare drukwerken. Van Loon creëerde immers ook een reeks van 20 gravures van heiligen en apostelen alsook frontispices ter illustratie van boeken die werden geschreven door mensen die behoorden tot de intellectuele en politieke elite van de 17de eeuw, zoals Erycius Puteanus of Frederick van Marselaer.

 

Praktisch

Theodoor van Loon, een caravaggist tussen Rome en Brussel

10 oktober 2018 - 13 januari 2019

Bozar / Paleis voor Schone Kunsten

Prijzen en inlichtingen op de website van BOZAR