Verwondering in het Koninklijk Paleis

11/07/2018

Het Koninklijk Paleis in Brussel opent opnieuw zijn deuren voor het publiek, van 22 juli tot 2 september 2018. Ook deze zomer vindt u er een gratis tentoonstelling van de federale wetenschappelijke instellingen (FWI) met als thema ‘Wetenschap en cultuur in het Paleis’.

 

Van meteoroloog tot numismaat

De titel van de tentoonstelling is dit jaar 'Verwondering’. De wetenschappers van de FWI hebben heel verschillende achtergronden, maar één ding hebben ze gemeen: iedereen stoot binnen zijn specifieke werkveld geregeld op bijzondere ontdekkingen en verwezenlijkingen.

Tijdens deze tentoonstelling presenteren de wetenschappers een selectie van opmerkelijke wetenschappelijke instrumenten, kunstwerken en schitterende verwezenlijkingen die hun onderzoekswerk weerklank geven. Ontdek kunst en wetenschap dankzij verbazingwekkende ontdekkingen van kunstwerken of onderzoeksobjecten uit het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed.

 

Ontdek onze collectie

  • Munt gevonden in de maag van een koe

Dubloen met Karel VDeze dubloen met groot hoofd, een postume munt van Karel V, werd in 1883 aangetroffen in de maag van een koe in het slachthuis van Namen.

“De grootste en meest gerenommeerde kranten van België en Frankrijk brachten allemaal dit bizarre verhaal: een zieke koe, die dierenartsen niet meer konden genezen [...], werd in een dorpje in de buurt van Namen geslacht. In haar darmen vond men een grote gouden munt uit Besançon, een viervoudig pistool [sic] van Karel V, een zeer zeldzaam en mogelijk uniek stuk. Je zou van minder ziek worden. Aanvankelijk waren we geneigd dit verhaal af te doen als een kwakkel - het had er immers alles van weg. Maar het verhaal werd ons door een geleerde en betrouwbare conservator bevestigd, die ons de munt toonde.”

R. Chalon, 'Une vache numismatophagee', in RBN, t. XXXIX, 1883, p.375-376.

Inventarisnummer: 2I59/16

 

  • Zilveren boekband met verborgen relikwie

Nieuw Testament in Griekse letters gedrukt in Venetië rond 1800 door Pano Teodosio, specialist in Griekse en Slavische uitgaven. Het boek komt in Griekenland terecht bij een liefhebber, Gabrièl Hieromochou Proskunètou.

Hij laat een gegraveerd zilveren boekomslag maken dat bestaat uit drie platen die met scharnieren aan elkaar zijn bevestigd. Zijn naam staat ook in het midden van de rug gegraveerd. Het boekomslag is ook een reliekhouder. Op de sokkel met Christus aan het kruis is er een uitsparing die een relikwie bevat, dat naar verluidt een fragment zou zijn van het Ware Kruis, verborgen achter een schuifdeurtje.

Boeknummer: FS IX 304 A

Zilveren boekband met verborgen relikwie    Zilveren boekband met verborgen relikwie

 

  • Penning die door Koning Leopold I werd geschonken aan Émile Delannoy uit Warneton.

Penning geschonken aan Émile DelannoyVolgens de inscriptie op de rand werd dit exemplaar op 20 april 1861 door Zijne Majesteit de Koning der Belgen overhandigd aan de heer Émile Delannoy (1822-1902). Gift van de Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek.

De omstandigheden van deze schenking zouden door J.B. Courouble beschreven zijn in zijn Histoire de Warneton (1875): "Op 17 september 1860 maakte Koning Leopold I, die met zijn hele familie op weg was van Ieper naar Kortrijk, een tussenstop in Warneton.

Bij de ingang van de stad werd een prachtige kiosk opgericht om Zijne Majesteit te ontvangen, die door de autoriteiten daar werd geprezen […] en die buitengewoon enthousiast door de bevolking werd onthaald. Hun enthousiasme bereikte een hoogtepunt toen, op het moment dat de koninklijke familie op het punt stond om van het podium te komen, de heer Delannoy de nieuwe Brabançonne […] inzette, waarvan het refrein door de hele menigte werd meegezongen. Ooggetuigen beweerden dat ze in hun hele leven nog nooit zoiets prachtigs en ontroerends hadden gehoord. Ook de koninklijke familie bewaarde de beste herinneringen aan hun doortocht door onze stad [...]. Als bewijs daarvan schonk de Koning later een prachtige medaille aan de heer Delannoy [...].

Inventarisnummer: 2K377/02

 

Verwondering

Koninklijk Paleis, Paleizenplein, 1000 Brussel

Open van zondag 22 juli tot zondag 2 september 2018, van 10:30 tot 15:45 (laatste toegang).
Gesloten op maandag.
Gratis toegang.
Aan de ingang zullen veiligheidscontroles plaatsvinden.

www.royalbelspo2018.be