Vijfde Numismatisch Congres: verslag

22/06/2017

Op vrijdag 19 mei 2017 vond het 5de Internationaal Numismatisch Congres van het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België plaats in de Royal Sky Room.

Het congres met als titel ‘How they died. Overstriking and reminting in the Greco-Roman World’ behandelde het fenomeen van overslagen, heraanmuntingen en circulatieduur van munten in de oudheid. Na de verwelkoming door Sara Lammens, algemeen directeur ad interim van de Koninklijke Bibliotheek, en een inleiding door François de Callataÿ en Johan van Heesch, stelden negen sprekers uit België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk hun onderzoek voor aan een publiek van meer dan 50 geïnteresseerden.

De verschillende papers behandelden onderwerpen van de Griekse wereld tot de middeleeuwen en stonden stil bij aspecten als de achterliggende motieven voor overslagen en de bijdrage van metaalanalyses.

De resultaten van het congres zullen in 2018 gepubliceerd worden in het tijdschrift Revue belge de Numismatique et de Sigillographie, uitgegeven door het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek.

Download het programma van deze editie (pdf)