Cartesius

Beste bezoeker,

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI/IGN) werkt aan een nieuwe versie van de Cartesius-website. Als u problemen ondervindt om toegang te krijgen tot de huidige website, gelieve dan onderstaande te proberen.  De website is toegankelijk op http://www.cartesius.be. Echter, sommige browsers surfen automatisch verder naar https://www.cartesius.be. Sluit de website af en verwijder uw cache en cookies, via de instellingen van uw browser. 

U kan ook een instelling aanpassen in uw browser zodat de browser niet meer automatisch omschakelt naar https:  

  • In Firefox gaat u naar Instellingen > Privacy & beveiliging > Alleen HTTPS-mode: indien in uw browser de optie “Alleen-HTTPS-modus niet inschakelen” actief is, dan moet u niets doen. Indien de optie “Alleen-HTTPS-modus in alle vensters inschakelen” actief is: klik op “Uitzonderingen beheren”. Vul de website http://www.cartesius.be in en klik op “Uitschakelen” en “Wijzigingen opslaan”. Herstart uw browser. 
  • In Chrome surft u naar deze URL chrome://net-internals/#hsts. Onder de paragraaf “Delete domain security policies” vult u “cartesius.be” in. Klik op “delete” en herstart uw browser. 

Indien uw browser de plugin “addblock plus” heeft geïnstalleerd: desactiveer deze voor het domein cartesius.be.  

Onze excuses voor het ongemak. Bij verdere vragen, gelieve contact op te nemen via zncebbz@xoe.or.

De mooiste kaarten, plannen en luchtfoto’s van België en Midden-Afrika online. Een unieke samenwerking van het Nationaal Geografisch Instituut, KBR, het Rijksarchief en het Koninklijk Museum van Midden-Afrika.

Naar de Cartesius-website

Geo-facebook

Via het online zoekportaal kunt u de collecties op een innovatieve, geografische manier doorzoeken. U kunt via een publieke cloud-toepassing ook zelf aan de slag met de oude kaarten, luchtfoto’s en plattegronden en zo uw eigen kaartenboek samenstellen. Kaarten samenvoegen, delen, aanvullen, editeren en het resultaat weer voor anderen toegankelijk maken… Het gaat kortom om een soort “geo-facebook”.

Enorme collectie online

Nooit eerder kon u deze rijke cartografische collecties met één muisklik doorzoeken en bekijken. Cartesius bevat al tienduizenden cartografische objecten en wordt nog stelselmatig uitgebreid.

Het idee achter Cartesius

De plaats waar een kaart zich bevindt, is voor het grote publiek niet zo belangrijk, wel het totaaloverzicht dat de mogelijkheid biedt om verschillende verzamelingen tegelijkertijd te raadplegen. Met de snelle en verfijnde systemen voor geografische informatie, in combinatie met de internettechnologie, rijpte het idee om een geoportaal te bouwen waar de gebruiker zou kunnen zoeken in al onze verzamelingen en onze schatten in één oogopslag zou kunnen ontdekken.

Een gemeenschappelijk geoportaal bouwen voor verzamelingen met een verschillende achtergrond, is een hele uitdaging. Het komt erop aan dat het grote publiek en de specialist vlot kunnen vinden wat ze zoeken, dat de interface eenvoudig te begrijpen is voor de leek en tegelijkertijd nauwkeurig genoeg voor de historicus of een andere onderzoeker. Een portaal bouwen dat aan al deze voorwaarden voldoet is niet zo gemakkelijk.

Cartesius draait niet alleen om samenwerking bij het bouwen van een portaalsite, maar ook om het delen van scanners en servers, het opsporen van oude kaarten, de geschiedenis achter de kaart, geografische informatie, online publiceren van kaarten enz.

Vernieuwende aanpak: oude kaarten zoeken via hun afdruk op een nieuwe kaart

Oude kaarten zoeken met een klassieke zoekopdracht is vaak tijdrovend en ingewikkeld. Een beschrijving als: “Kaart van het westelijke deel van het Graafschap Vlaanderen, 17de eeuw” zegt niets over hoe de kaart eruitziet. Bovendien is het moeilijk om die kaart te vinden met een typische zoekopdracht op titel, auteur, enz. Hoe gedetailleerd de beschrijving ook is, de kans is groot dat een zoekopdracht met woorden niet het gewenste resultaat oplevert.

Daarom hebben we besloten onze kaarten te geolokaliseren (en soms ook te georefereren). Anders gezegd, aan de metadata van de oude kaart voegen we coördinaten toe, die aangeven welk gebied die oude kaart op een hedendaagse kaart zou bestrijken. Geolokalisatie is een arbeidsintensief proces. Als je niet werkt met standaardreeksen van topografische kaarten, dan moet het kaart per kaart gebeuren. Het is nog niet mogelijk dit proces te automatiseren.

Toch loont het de moeite. Het biedt je de mogelijkheid om kaarten op een andere manier op te zoeken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de beschrijving (te vaag, te veel of te weinig details, in een andere taal, …), de schaal, de ouderdom, de projectie enz.