Datavisualisatie-project: muntvondsten uit het Penningkabinet

Deze heatmap toont belangrijke vindplaatsen van munten in België en het aantal munten dat er opgegraven werd. Doorzoek de vondsten op keizer, locatie … of projecteer de gegevens op oude kaarten. Vragen? Neem dan een kijkje op de Help-pagina.

 

Om welke munten gaat het?

Tussen 1950 en 1997 identificeerde het Penningkabinet van KBR munten uit de ijzertijd en Romeinse munten die in België werden gevonden. Deze getypte documenten bevatten ca. 60.000 beschrijvingen van munten die een periode beslaan van ongeveer de 3de eeuw voor Christus tot de 5de eeuw na Christus.

Deze collectie is een unieke bron van monetaire geschiedenis uit Noord-Gallië. Ze is bijzonder rijk aan informatie over de geschiedenis van de bezetting tijdens de ijzertijd en het Romeinse Rijk alsook over de economische geschiedenis van de regio.

Deze informatie, samengesteld door hoogopgeleide numismatici, werd tussen 1990 en 1997 herhaaldelijk gebruikt door doctoraatsstudenten en onderzoekers.

 

Waarom digitaliseren?

Nu de meeste onderzoekers hun studies vandaag baseren op het groeiende aantal gedigitaliseerde collecties en online datasets, is het gevaar reëel dat deze archieven in de vergeethoek raken en daardoor verdwijnen.

Dankzij technieken als digitalisering en OCR (‘optical character recognition’) van de bewuste documenten kwam een database tot stand die een groot deel van de muntbeschrijvingen omvat. Ook al is de visualisatie van de gegevens niet volledig, toch biedt deze cartografische applicatie een interessante toegangspoort tot de betrokken documenten. Wie meer wil weten over dit onderwerp, raden we aan om het Penningkabinet van KBR te bezoeken en daar de originele stukken te raadplegen. De gedigitaliseerde bestanden zullen binnenkort online beschikbaar zijn via de catalogus van KBR.

Met dit instrument hopen KBR en het Penningkabinet zowel nieuwsgierige als ervaren onderzoekers een kleine schat aan te bieden die zijn geheimen nog moet onthullen.

 

Applicatie in nieuw venster openen