Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek van België is een federale wetenschappelijke instelling en ontvangt dus voor haar werking een dotatie. Toch heeft ze voor allerhande projecten nood aan financiële steun. Ontdek hoe uw bijdrage de activiteiten van de Bibliotheek kan ondersteunen.

 

Word bibliotheekliefhebber

Wilt u lid worden van onze vriendenkring? Dan bent u van harte welkom. Bij een nieuw lidmaatschap ontvang u een prachtig boekenpakket (ter plaatse op te halen).

 

Uw voordelen

 • U ontvangt een jaarkaart voor de Koninklijke Bibliotheek. Kom langs en lees zo veel en zo vaak als u wilt.

 • U krijgt een jaar lang gratis toegang tot of reductie op onze collecties op verplaatsing (meer precieze info volgt later).

 • U woont gratis voordrachten bij.

 • De digitale nieuwsbrief brengt u als eerste op de hoogte van activiteiten, workshops en evenementen. Bovendien bieden ze meer info over de evolutie van de werkzaamheden in de KBR.

 • U krijgt een uitnodiging voor de activiteiten en de begeleide kunstreizen van de Vrienden. Van een museumontbijt en daguitstappen tot reizen naar Berlijn en Wenen.

 • U krijgt korting op de eigen publicaties van de Koninklijke Bibliotheek.

 • U krijgt recht op voorkoop bij gelimiteerde uitgaven

 

Bijdrage

 • € 40
 • € 60 voor een duokaart*

*Duokaart: 2de naam vrij te kiezen

 

Contact

Maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 12.00 uur.

Tel. +32 (0)2 519 58 49
vriendenkbramis@kbr.be

 

Dit maakte u mee mogelijk

Tijdens de afgelopen jaren kon de Bibliotheek heel wat realiseren dankzij de steun van de Vrienden:

 

Van deze extreem zeldzame middeleeuwse zilvermunt zijn slechts 2 exemplaren van gekend. Het is het enige muntstuk dat tijdens de Middeleeuwen in Damme (bij Brugge) werd aangemunt. Het gaat om een stuk van Gwijde van Dampierre (1280-1305), graaf van Vlaanderen en markgraaf van Namen. De munt dateert uit een van de woeligste periodes uit de geschiedenis van Vlaanderen die uiteindelijk zal leiden tot de Guldensporenslag (1302).

 • Een zeldzame zilvermunt uit Sagalassos

Deze bijzonder zeldzame zilveren drachme werd geslagen in Sagalassos (nabij Ağlasun in het huidige Turkijë). Op de voorzijde staat het hoofd van Zeus met een eikenkrans en op de keerzijde een hoorn des overvloed en de inscriptie Sagalasseoon ([munt] van de Sagalassiërs). 

 • De schoonheid van de oorlog. Waterloo 1815-2015

200 jaar na Waterloo opende historicus en beeldend kunstenaar Koen Broucke een artistieke dialoog tussen kunstwerken uit het verleden en hedendaagse creaties. Naar aanleiding van dit project schonk de kunstenaar een aantal gravures aan de Koninklijke Bibliotheek. Eén gravure werd gedrukt op 25 exemplaren en werd samen met de publicatie verkocht in een bibliofiele uitgave.