Laden Evenementen

Paleis van Karel van Lotharingen

Openingsuren:

Momenteel gesloten, toegang op aanvraag (zaalhuur).

Openingsuren KBR:

Maandag tot vrijdag:   9:00 – 19:00

Zaterdag:   9:00 – 17:00

KBR is gesloten omwille van de Corona-maatregelen.
Locatie:

Toegang via de hoofdingang van KBR.

Tags:

In 1839 was de Koninklijke Bibliotheek nog gelegen in het Paleis van Karel van Lotharingen. Vandaag doet het Paleis dienst als tentoonstellingsruimte.

 

Tentoonstellingen

U kunt de vertrekken van het paleis bezichtigen tijdens de tijdelijke tentoonstellingen van KBR of tijdens speciale evenementen.

 

Geschiedenis

Karel van Lotharingen was de gouverneur-generaal van de Oostenrijkse Nederlanden van 1744 tot 1780. Hij was een leergierig man op gebied van de wetenschappen en het occultisme, een kenner van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert, kunstliefhebber en verwoed verzamelaar.

Het Paleis van Karel van Lotharingen werd vanaf 1757 gebouwd op de plek waar vroeger het paleis van Nassau stond. Er bestaat alleen nog een gevel uit het laat-rocaille en begin neo-classicisme met decoratieve elementen van Laurent Delvaux. Het marmeren beeld van Hercules in het trappenhuis is eveneens het werk van Delvaux.

De rotonde, een zaal in Italiaanse stijl, is versierd met een vloer waarin stalen van marmersoorten uit onze gewesten zijn ingevoegd.

 

Zaalverhuur

Bent u op zoek naar een locatie met net dat tikje extra? Dan is de rotonde van het Paleis van Karel van Lotharingen zeker wat u zoekt. Het prachtige 18de-eeuwse decor geeft uw evenement een exclusieve toets. De zaal heeft een capaciteit van maximaal 130 personen.

Heeft u interesse in het huren van deze ruimte? Neem dan contact op via +32 (0)2 519 53 11 of events@kbr.be. Huren kan enkel wanneer er geen tentoonstelling loopt.