Tips voor uw eerste bezoek

5 dingen die u dient te weten voor u KBR bezoekt

 

1. U kunt de collectie alleen ter plaatse raadplegen

Er is geen uitleen mogelijk. Boeken kunt u alleen in de leeszalen raadplegen. KBR is namelijk geen ‘gewone’ bibliotheek, maar een bewaarbibliotheek. Bij ons vindt u heel wat documenten die u in geen enkele andere bibliotheek vindt en precies om die reden kunt u onze documenten en boeken niet ontlenen.

 

2. Een lezerskaart is verplicht om toegang te krijgen tot de leeszalen

Het grootste deel van het KBR gebouw is vrij toegankelijk, met uitzondering van betalende tentoonstellingen en de leeszalen. Voor die laatste heeft u een lezerskaart nodig. Studenten krijgen korting op een jaarkaart.

Lezerskaart kopen

 

 

3. De boeken bevinden zich in gesloten magazijnen

KBR is een erfgoedbibliotheek met heel wat unieke en fragiele collectiestukken die veilig worden bewaard. Wij behandelen ze met grote voorzichtigheid. Daarom kunt u in onze bibliotheek niet zelf uw boeken uit de rekken halen. Referentiewerken en woordenboeken zijn wel vrij toegankelijk in de leeszaal. Maak er gerust gebruik van.

Hoe boeken aanvragen?

 

De boekentoren van KBR bestaat uit 17 verdiepingen en 150 km boekenrekken. Een personeelslid gaat de aangevraagde werken voor u halen. Daarom duurt het bij ons wat langer voor u de boeken of documenten die u aanvraagt in bezit heeft.

Hoe gaat het in zijn werk?

 

 

4. Geen jassen, tassen, eten of drinken in de leeszaal

Neem geen jas of tas mee in de leeszaal, dat is niet toegelaten. Er zijn lockers op de verdiepingen -2 en -4. Ze werken met muntstukken (€ 1) die u na gebruik terugkrijgt.

Denk aan uw medelezers: neem de lockersleutel niet mee naar huis en laat geen spullen liggen, want alle lockers die na sluitingstijd nog op slot zijn, worden leeggemaakt.

Ook eten en drinken houdt u buiten de leeszaal.

Waarom zijn de regels zo strikt?

 

 

 

5. Reserveer uw boeken op voorhand en vermijd wachten

Als u weet welke boeken u wilt raadplegen tijdens uw bezoek, dan reserveert u ze best op voorhand. Ze liggen dan klaar wanneer u aankomt, zo hoeft u niet te wachten.

Reserveren kan zelfs al voor u een lezerskaart heeft, met uw MY KBR-account in onze catalogus. U koopt uw lezerskaart aan het onthaal en kunt vanaf dan uw gereserveerde werken raadplegen in de leeszaal.

Boeken reserveren

 

 

Plan uw bezoek