KBR museum

België verbergt al 600 jaar een schat

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een unieke en kostbare verzameling verluchte handschriften.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan en kunt u vandaag bewonderen in het KBR museum. Verken het middeleeuwse culturele verleden van Europa en bewonder dan de prachtige verluchte handschriften uit de hertogelijke bibliotheek.

Hoewel handschriften het hart van het museum vormen, is het KBR museum veel meer dan kijken naar boeken. Er valt immers ook heel wat te beleven!

Koop tickets

Museum-belevenis

Er valt heel wat te beleven in het KBR museum. Personages uit de handschriften dansen op het plafond of komen een verhaal in uw oor fluisteren. Gaat u liever zelf aan de slag? Dat kan. Ontwerp een miniatuur, test uw vaardigheden als kopiist of dateer een handschrift.

Aanraken en luisteren kan ook: voel aan de materialen waaruit een handschrift gemaakt werd en hoor polyfonische muziek uit de 15de eeuw.

Naast het museum valt er nog heel wat te ontdekken in KBR: de binnentuin, de concertzaal,… Bekijk wat KBR u te bieden heeft tijdens een daguitstap.

Om de 6 maanden slaan we de bladzijde om

De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom wisselen we de tentoongestelde stukken 2 keer per jaar. Sinds 22 november kunt u een volledig nieuwe selectie handschriften en miniaturen bewonderen. Neem een kijkje in de agenda om de bijhorende activiteiten te ontdekken.

Naar de agenda

Breng een virtueel bezoek

Wilt u voor uw bezoek aan het KBR museum al eens kijken wat u mag verwachten? Dankzij de 3D-scanning van Virtual Brussels Museums kunt u het KBR museum in een-twee-drie binnenwandelen op uw smartphone of computer.

Start uw bezoek

Duik in de middeleeuwen

Bereidt u uw bezoek graag voor? Maak kennis met het KBR museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek waarom u moet oppassen voor konijnen en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen.

Ontdek de weetjes

Museumblog

Benieuwd naar de do’s-and-don’ts volgens de curatoren van het KBR museum? Dankzij de KBR museum blog komt u niet alleen alles te weten over de handschriften uit het KBR museum, maar ontdekt u ook de verhalen achter de meest bijzondere miniaturen.

Lees de blog

Een museum op maat

Iedereen is anders. Elk museumbezoek is dat ook. Kies zelf welk parcours u volgt:

 • De meerwaardezoeker: Savoureer de kennis uit de Librije. Onze experts voorzagen voor u diepgaande uitleg bij alle stukken. Neem de tijd om elk stuk uitgebreid te ontdekken.
 • De ontdekkingsreiziger: Alles wat u moet weten, bondig samengevat. De uitleg is korter, maar even historisch correct.
 • De speelvogel: Uitleg op kindermaat. Stiekem even leuk voor volwassenen.

Bezoekt u het museum met kinderen? Lees zeker de pagina over het kinderparcours en ontdek hoe er voor elke leeftijd wat te beleven valt.

Enkel tijd voor een blitzbezoek aan het museum? Zoek dan naar de niet te missen stukken. Ze zijn aangeduid met een gouden zandloper.

Praktische informatie

Openingsuren

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 januari, Paaszondag, Paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december)

Tickets en prijzen

Om een online ticket dat u gratis of aan een kortingstarief verkreeg te valideren, dient u uw kortingsbewijs te tonen aan de infobalie van KBR voor uw bezoek aan het KBR museum.

 • Standaard: € 11
 • Verlaagd tarief: € 8
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Davidsfonds, Cultuursmakers
 • Gratis:
  • -18 jaar, Museumpas, lerarenkaart, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, ICOM-kaart, Belspo-kaart, Brussels Card, geldige perskaart
 • Museumpas: € 59
  • Met de museumpas krijgt u een jaar lang toegang tot het KBR museum en 180 andere musea in België (enkel te koop aan de kassa).
Koop tickets

Locatie & bereikbaarheid

KBR – Kunstberg 28, 1000 Brussel

 • Het gebouw en het museumparcours zijn toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van Keizerslaan 4.
 • Zowel bereikbaar met het openbaar vervoer als met de auto en de fiets.
 • Met de NMBS-code op uw online museumticket kan u een Discovery Ticket kopen en reist u heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.
Bereikbaarheidsinfo

Rondleidingen

Een rondleiding in het KBR museum zit boordevol anekdotes en verrassende feiten geeft u meer inzicht in een boeiende periode uit onze geschiedenis. Ontdek samen met een ervaren gids de fascinerende 15de eeuw!

Ontdek het aanbod

Scholengroepen

De toegang tot het KBR museum is gratis voor kinderen jonger dan 18 jaar en voor leraars met een geldige lerarenkaart. Het aanbod bestaat uit de workshop ‘Het handschrift van A tot Z’ (8-14 jaar) en een rondleiding (14-18 jaar).

Ga op uitstap

Uw bezoek

 • We raden aan uw tickets op voorhand online te reserveren, maar u kunt met een betaalkaart ook tickets kopen aan de kassa.
 • Kies het tijdslot waarop uw museumbezoek start en bezoek het museum op uw eigen tempo.
 • Een bezoek aan het KBR museum duurt gemiddeld 1 à 2 uur.
 • Het is toegestaan om foto’s zonder flits te nemen in het KBR museum.
 • U kan uw materiaal veilig opbergen in de lockers in de inkomhal van KBR.

Partners