Museum

België verbergt al 600 jaar een schat

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een unieke en kostbare verzameling verluchte handschriften.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan. Ontdek deze pareltjes in het gloednieuwe KBR museum. Verken het middeleeuwse culturele verleden van Europa (1ste verdieping) en bewonder dan de prachtige verluchte handschriften uit de hertogelijke bibliotheek (2de verdieping).

Hoewel handschriften het hart van het nieuwe museum vormen, is het KBR museum veel meer dan kijken naar boeken. Er valt immers ook heel wat te beleven!

Koop tickets

 

 

 

Museum-belevenis

Er valt heel wat te beleven in het KBR museum. Personages uit de handschriften dansen op het plafond of komen een verhaal in uw oor fluisteren. Gaat u liever zelf aan de slag? Dat kan. Ontwerp een miniatuur, test uw vaardigheden als kopiist of dateer een handschrift. Zodra het coronavirus overwonnen is, mag aanraken ook: voel aan de materialen waaruit een handschrift gemaakt werd.

Momenteel ontvangt u bij uw aankomst in het museum een stylus waarmee u de interactieve schermen contactloos kunt bedienen. Op verschillende plaatsen in het museum zijn er desinfectiedoekjes en alcoholgel verkrijgbaar, zodat u ook de luisterhoorns in alle veiligheid kunt gebruiken.

Naast het museum valt er nog heel wat te ontdekken in KBR: een binnentuin, een concertzaal,… Bekijk wat KBR u te bieden heeft tijdens een daguitstap.

 

 

 

Steeds iets nieuws te beleven

De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom zullen we de tentoongestelde stukken twee keer per jaar wisselen. Dat is goed nieuws voor u: bij elk bezoek ontdekt u nieuwe werken en bij elke wissel organiseren we passende activiteiten. Vanaf 26 oktober 2021 valt er een nieuwe selectie handschriften te zien in het museum.

Meer over de stukkenwissel

 

Breng een virtueel bezoek

Kunt u niet wachten op uw bezoek aan het KBR museum, maar blijft u momenteel thuis omwille van de coronacrisis? Of wilt u voor uw bezoek aan het KBR museum al eens kijken wat u mag verwachten? Dankzij de 3D-scanning van Virtual Brussels Museums kunt u het KBR museum in een-twee-drie binnenwandelen op uw smartphone of computer.

Start uw virtueel bezoek

 

Duik in de middeleeuwen

Bereidt u uw bezoek graag voor? Maak kennis met het KBR museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Kom ook te weten waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen.

Bourgondische weetjes

 

 

 

 

Een museum op maat

Iedereen is anders. Elk museumbezoek is dat ook. Kies zelf welk parcours u volgt:

 • De meerwaardezoeker: Savoureer de kennis uit de Librije. Onze experts voorzagen voor u diepgaande uitleg bij alle stukken. Neem de tijd om elk stuk uitgebreid te ontdekken.
 • De ontdekkingsreiziger: Alles wat u moet weten, bondig samengevat. De uitleg is korter, maar even historisch correct.
 • De speelvogel: Uitleg op kindermaat. Stiekem even leuk voor volwassenen.

Bezoekt u het museum met kinderen? Lees zeker de pagina over het kinderparcours en ontdek hoe er voor elke leeftijd wat te beleven valt.

Enkel tijd voor een blitzbezoek aan het museum? Zoek dan naar de niet te missen stukken. Ze zijn aangeduid met een gouden zandloper.

 

 

 

Praktische informatie

Openingsuren

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 januari, Paaszondag, Paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december)

 

Tickets

Reservatie

 

Prijzen

Betalen aan de kassa kan momenteel enkel met een betaalkaart. 

 • Standaard: € 11
 • Verlaagd tarief: € 8
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Davidsfonds, FED+ kaart.
 • Gratis:
  • -18 jaar, Museumpas, lerarenkaart, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, ICOM-kaart, Belspo-kaart, Brussels Card, visit.brussels Pass, My Flanders Pass, geldige perskaart
 • Museumpas: € 59
  • Met de museumpas (te koop aan de kassa) krijgt u een jaar lang toegang tot het KBR museum en 180 andere musea in België.

Om een online ticket dat u gratis of aan een kortingstarief verkreeg te valideren, dient u uw kortingsbewijs te tonen aan de infobalie van KBR voor uw bezoek aan het KBR museum.

Koop tickets

 

 

Locatie & bereikbaarheid

 • Toegang via de hoofdingang van KBR (Kunstberg 28, 1000 Brussel).
 • Het gebouw en het museumparcours zijn toegankelijk voor personen met een handicap. Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van de Keizerslaan 4.
 • Zowel bereikbaar met het openbaar vervoer als met de auto en de fiets.
 • Met de NMBS-code op uw online museumticket kan u een Discovery Ticket kopen en reist u heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.
Bereikbaarheidsinfo

 

 

Rondleidingen

Het is voortaan mogelijk om een rondleiding te reserveren in het KBR museum. Ontdek samen met een ervaren gids de fascinerende 15de eeuw! Er kunnen max. 10 personen deelnemen per groep en de geldende coronamaatregelen worden toegepast.

Reserveer nu

 

 

Maatregelen COVID-19

KBR neemt alle nodige maatregelen om u een veilig bezoek te garanderen.

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht, evenals het bewaren van fysieke afstand tot andere bezoekers (minimaal 1,5 meter, tenzij u tot dezelfde bubbel behoort).
 • We raden aan uw tickets op voorhand online te reserveren, maar u kunt ook tickets kopen aan de kassa.

 

Foto’s

Het is toegestaan om foto’s zonder flits te nemen in het KBR museum.

 

Schrijf een review

 

Onze partners