KBR museum

België verbergt al 600 jaar een schat

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen. Een schat die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een unieke en kostbare verzameling verluchte handschriften.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan. Ontdek ze nu in het KBR museum. Verken het middeleeuwse culturele verleden van Europa en bewonder de prachtige verluchte handschriften uit de hertogelijke bibliotheek.

Koop tickets

Belevenismuseum

Er valt wat te beleven in het KBR museum. Personages uit de handschriften dansen op het plafond of komen een verhaal in uw oor fluisteren. Aanraken mag ook: voel de materialen waaruit een handschrift gemaakt werd. Of droom weg bij de polyfonische muziek uit de 15de eeuw.

Gaat u graag zelf aan de slag? Dat kan. Ontwerp een miniatuur, test uw vaardigheden als kopiist of dateer een handschrift. We organiseren ook geregeld workshops en lezingen.

Naast het museum valt er trouwens nog heel wat te ontdekken in KBR: de binnentuin, de concertzaal,… Bekijk wat KBR u te bieden heeft tijdens een daguitstap.

Een museum op maat

Iedereen is anders. Elk museumbezoek is dat ook. Met de digitale armband kiest u zelf welk parcours u volgt:

 • De meerwaardezoeker: Savoureer de kennis uit de Librije. Onze experts voorzien voor u diepgaande uitleg bij alle stukken. Neem de tijd om elk stuk uitgebreid te ontdekken.
 • De ontdekkingsreiziger: Alles wat u moet weten, bondig samengevat. De uitleg is korter, maar even historisch correct.
 • De speelvogel: Uitleg op kindermaat. Stiekem ook leuk voor volwassenen.

Bezoekt u het museum met kinderen? Lees dan zeker de pagina over het kinderparcours en ontdek dat er voor elke leeftijd wat wils is.

Om de 6 maanden slaan we de bladzijde om

De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom wisselen we de tentoongestelde stukken 2 keer per jaar. Sinds 23 mei vindt u een in het KBR museum volledig nieuwe selectie handschriften, boeken en prenten.

De focus ligt op de Rijmbijbel, het werk van Jacob van Maerlant en op Bijbelse boeken, verhalen en miniaturen uit de middeleeuwen en de renaissance. Neem een kijkje in de agenda om de bijhorende activiteiten te ontdekken.

Bekijk de activiteiten
Nassaukapel

Weetjes over de middeleeuwen

Bereidt u uw bezoek graag voor? Maak kennis met het KBR museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek waarom u moet oppassen voor konijnen en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen.

Ontdek de weetjes

Museumblog

Benieuwd naar de do’s-and-don’ts volgens de curatoren van het KBR museum? Dankzij de KBR museum blog komt u niet alleen alles te weten over de handschriften uit het KBR museum, maar ontdekt u ook de verhalen achter de meest bijzondere miniaturen.

Lees de blog

Praktische informatie

Openingsuren

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 januari, Paaszondag, Paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december)

Tickets en prijzen

Reserveerde u online een gratis ticket of een ticket aan verlaagd tarief? Ga eerst naar de infobalie van KBR om uw kortingsbewijs te valideren.

 • Standaard: € 11
 • Verlaagd tarief: € 8
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Davidsfonds, Cultuursmakers
 • Gratis:
  • -18 jaar, Museumpas, lerarenkaart, personen met een beperking (+1 begeleider), werkzoekenden, ICOM-kaart, Belspo-kaart, Brussels Card, geldige perskaart
 • Museumpas: € 59
  • Met de museumpas krijgt u een jaar lang toegang tot het KBR museum en 180 andere musea in België (enkel te koop aan de kassa).
Koop tickets

Locatie & bereikbaarheid

KBR – Kunstberg 28, 1000 Brussel

 • Het gebouw en het museumparcours zijn toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van Keizerslaan 4.
 • KBR is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto en de fiets.
 • Met de NMBS-code op uw online museumticket kunt u een Discovery Ticket kopen. U reist dan heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.
Bereikbaarheidsinfo

Uw bezoek

 • We raden aan uw tickets op voorhand online te reserveren. U kunt met een betaalkaart ook tickets kopen aan de kassa.
 • Kies het tijdslot waarop uw museumbezoek start en bezoek het museum op uw eigen tempo.
 • Er zijn klapstoelen beschikbaar in het museum.
 • Een bezoek aan het KBR museum duurt gemiddeld 1 à 2 uur.
 • Het is toegestaan om foto’s zonder flits te nemen in het museum.
 • Berg uw spullen veilig op in de lockers in de inkomhal van KBR.

Rondleidingen

Ontdek samen met een ervaren gids de fascinerende 15de eeuw. Verwacht u aan een rondleiding boordevol anekdotes en verrassende feiten. Uw gids geeft u inzicht in een boeiende periode uit onze geschiedenis.

Ontdek het aanbod

Scholengroepen

De toegang tot het KBR museum is gratis voor kinderen jonger dan 18 jaar en voor leraars met een geldige lerarenkaart. Het aanbod bestaat uit de workshop ‘Het handschrift van A tot Z’ (8-14 jaar) en een rondleiding op maat van uw leerlingen (14-18 jaar).

Ga op uitstap

Breng een virtueel bezoek

Wilt u voor uw bezoek aan het KBR museum al eens kijken wat u mag verwachten? Dankzij de 3D-scanning van Virtual Brussels Museums kunt u het KBR museum in een-twee-drie binnenwandelen op uw smartphone of computer.

Start uw bezoek

Partners