Museum

Het KBR museum opent opnieuw op 8 december 2020.

 

België verbergt al 600 jaar een schat

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een verzameling handschriften die zo uniek is dat ze haar eigen naam kreeg.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan. Ontdek deze pareltjes in het gloednieuwe KBR museum. Verken het middeleeuwse culturele verleden van Europa (1ste verdieping) en bewonder dan de prachtige verluchte handschriften uit de hertogelijke bibliotheek (2de verdieping).

Hoewel handschriften het hart van het nieuwe museum vormen, is het KBR museum veel meer dan kijken naar boeken. Er valt immers ook heel wat te beleven!

Koop tickets Download de brochure

 

 

 

Museum-belevenis

Er valt heel wat te beleven in het KBR museum. Personages uit de handschriften dansen op het plafond of komen een verhaal in uw oor fluisteren. Gaat u liever zelf aan de slag? Dat kan. Ontwerp een miniatuur, test uw vaardigheden als kopiist of dateer een handschrift. Zodra het coronavirus overwonnen is, mag aanraken ook: voel aan de materialen waaruit een handschrift gemaakt werd.

 

 

 

Steeds iets nieuws te beleven

De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom zullen we de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar wisselen. Dat is goed nieuws voor u: bij elk bezoek ontdekt u nieuwe werken en bij elke wissel organiseren we passende activiteiten. Hou de agenda dus zeker in het oog.

Naast het museum valt er nog heel wat te ontdekken in KBR: een binnentuin, een concertzaal,… Bekijk wat KBR u te bieden heeft tijdens een daguitstap.

 

Duik in de middeleeuwen

Bereidt u uw bezoek graag voor? Maak kennis met het KBR museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen. Kom ook te weten waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen.

Bourgondische weetjes

 

 

 

Een museum op maat

Iedereen is anders. Elk museumbezoek is dat ook. Kies zelf welk parcours u volgt:

 • De meerwaardezoeker: Savoureer de kennis uit de Librije. Onze experts voorzagen voor u diepgaande uitleg bij alle stukken. Neem de tijd om elk stuk uitgebreid te ontdekken.
 • De ontdekkingsreiziger: Alles wat u moet weten, bondig samengevat. De uitleg is korter, maar even historisch correct.
 • De speelvogel: Uitleg op kindermaat. Stiekem even leuk voor volwassenen.

Enkel tijd voor een blitzbezoek aan het museum? Zoek dan naar de niet te missen stukken. Ze zijn aangeduid met een gouden zandloper.

 

 

Praktische informatie

 

Openingsuren

Opgelet: door de coronamaatregelen is het KBR museum gesloten tot en met 7 december 2020. 

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 januari, Paaszondag, Paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december)

 

 

Tickets

We raden u aan om uw ticket(s) online te reserveren. Aan de infobalie van KBR kunt u momenteel enkel tickets aankopen met een betaalkaart. 

 • Standaard: € 11
 • Verlaagd tarief: € 8
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Davidsfonds, FED+ kaart.
 • Gratis:
  • -18 jaar, Museumpas, lerarenkaart, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, ICOM-kaart, Belspo-kaart, ticket met kortingscode (hoe gebruik in mijn kortingscode?)
 • Museumpas: € 59
  • Met de museumpas (te koop aan de kassa) krijgt u een jaar lang toegang tot het KBR museum en 180 andere muea in België.

Om een online ticket dat u gratis of aan een kortingstarief verkreeg te valideren, dient u uw kortingsbewijs te tonen aan de infobalie van KBR voor uw bezoek aan het KBR museum.

Koop tickets

 

 

Locatie & bereikbaarheid

 • Toegang via de hoofdingang van KBR (Kunstberg 28, 1000 Brussel).
 • Het gebouw en het museumparcours zijn toegankelijk voor personen met een handicap. Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van de Keizerslaan 4.
 • Zowel bereikbaar met het openbaar vervoer als met de auto en de fiets.
 • Met de NMBS-code op uw online museumticket kan u een Discovery Ticket kopen en reist u heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.
Meer over de bereikbaarheid

 

 

Maatregelen COVID-19

Het KBR museum neemt alle nodige maatregelen om u een veilig bezoek te garanderen.

Het dragen van een mondmasker is verplicht, evenals het bewaren van fysieke afstand tot andere bezoekers (minimaal 1,5 meter, tenzij u tot dezelfde bubbel behoort).

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen er momenteel geen rondleidingen gereserveerd worden.

 

 

Onze partners