Kranten

De collectie

Qua diversiteit en volume is de krantencollectie van KBR met voorsprong de grootste van België. Van tijdschriften uit de 17de eeuw tot de krant van vorige week, ze bevinden zich allemaal in onze collectie.

Kranten opzoeken

Online

In de leeszaal

 • Microfilms: catalogus van microfilms ‘Mic Perm’ (bijna 600 krantentitels)
 • ‘Afgesloten’ kranten: via de catalogi op steekkaarten
  • alfabetisch
  • topografisch
  • chronologisch

Kranten raadplegen

 • Kranten raadpleegt u in de algemene leeszaal. U moet op voorhand een zitplaats reserveren.
 • U kunt maximaal 6 volumes reserveren. Doe dit ten laatste 2 dagen voor uw bezoek via de online catalogus.

1. Digitale kranten en microfilms

Alle gedigitaliseerde kranten zijn toegankelijk op afstand via BelgicaPress. Wilt u het volledige corpus doorzoeken, inclusief kranten waarop nog rechten rusten, dan moet u inloggen met uw MyKBR-account.

Dit is nodig omwille van de auteursrechtenwetgeving: u heeft enkel volledige toegang in het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs.

De gemicrofilmde en gedigitaliseerde kranten zijn ook toegankelijk in de leeszaal.

2. Gedrukte kranten

Kranten die vandaag nog steeds verschijnen, zijn pas ongeveer 3 maanden na hun verschijning verkrijgbaar in ingebonden volumes.

Kranten zijn bijzonder kwetsbaar. Raadpleeg ze alleen op de daartoe voorziene tafels en behandel en doorblader de ingebonden krantenvolumes met de grootst mogelijke zorg.

U mag, mits toestemming, foto’s nemen van kranten (zonder flits, enkel voor persoonlijk gebruik). Handscanners zijn verboden.

Digitale reproducties van de originele kranten vraagt u aan via de catalogusbeschrijving van de krant in kwestie.

3. Kostbare fondsen

Stukken uit het Fonds Gaston Mertens en het Fonds Vandermaelen zijn enkel te consulteren na goedkeuring van de conservator. Stuur hiervoor op voorhand een gemotiveerde aanvraag naar oerpug.qrfrher@xoe.or.

Bewaring van de krantencollecties

Al sinds haar oprichting in 1837 houdt de bibliotheek kranten bij. Ze zitten verspreid over verschillende afdelingen. Dit is het gevolg van de zeldzaamheid, de hoge leeftijd en de aard van de kranten, de evolutie van de bibliotheektechnieken en de verwerkingsmethodes.

1. Afdeling Kranten en hedendaagse media

 • Ongeveer 2.000 eenheden Belgische kranten van de ‘grande presse’ en/of in groot formaat (meer dan 50 cm hoogte). Deze kranten maken deel uit van de reeks ‘J.B.’ (‘Journaux belges’ of ‘Belgische kranten’). Ze beslaan een periode die loopt van de allerlaatste jaren van de 18de eeuw tot vandaag.
 • Ongeveer 500 eenheden buitenlandse kranten van de zogenaamde ‘grande presse’ (originele exemplaren of microfilms).
 • Enkele kostbare fondsen zoals het Fonds Gaston Mertens (Fonds Spécial XLVIII), met meer dan 60.000 specimens afkomstig van ongeveer 1.650 Belgische gemeenten (van halverwege de 17de eeuw tot 1948), en het Fonds Philippe Vandermaelen, dat van zijn kant 2.405 specimens van 19de-eeuwse buitenlandse kranten omvat (voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten).

De afdeling bewaart de kranten die KBR voornamelijk heeft verworven via aankoop, schenking en (sinds 1966) bij toepassing van het verplichte wettelijk depot.

2. Afdeling Oude en kostbare drukwerken

 • Oude tijdschriften (17de-18de eeuw)
 • Clandestiene kranten uit beide wereldoorlogen
 • Bijzondere publicaties, zoals de kranten Vlaemsch België, Deutsche Brüsseler Zeitung of Le Charivari belge

3. Afdeling Hedendaagse drukwerken

 • Honderden organen van de zogenaamde ‘petite presse’. Het gaat voornamelijk om weekbladen of maandbladen van sociale, syndicale, mutualistische, politieke, professionele, studentikoze of artistieke strekking. Ze zijn gewoonlijk kleiner van formaat dan de kranten van de zogenaamde ‘grande presse’.
 • Het assortiment Amerikaanse kranten en tijdschriften raadpleegt u ook in de algemene leeszaal.
Contact
Contacteer de Afdeling Kranten en hedendaagse media