Kranten

De collectie

Qua diversiteit en volume is de krantencollectie van KBR met voorsprong de grootste van België. Van tijdschriften uit de 17de eeuw tot de krant van vorige week, ze bevinden zich allemaal in onze collectie.

Al sinds haar oprichting in 1837 houdt de bibliotheek kranten bij. De kranten die de instelling bewaart, zitten verspreid over verschillende afdelingen (zie hieronder). Dit is het gevolg van de zeldzaamheid, de hoge leeftijd en de aard van de kranten, de evolutie van de bibliotheektechnieken en de verwerkingsmethodes.

 

 

Kranten opzoeken

Er zijn meerdere manieren om in de krantenverzamelingen van KBR te zoeken:

 1. Via de online catalogus
 2. Zogenaamde ‘afgesloten’ kranten: zoek in de alfabetische, topografische en chronologische catalogi op steekkaarten (in de leeszaal)
 3. Microfilms: Catalogus van de microfilms Mic Perm (te raadplegen in de leeszaal)
 4. Full-text zoeken via BelgicaPress
 5. Via The Belgian War Press

 

Verdeling van de fondsen

 

1. Afdeling Kranten en hedendaagse media

 • Ongeveer 2.000 eenheden Belgische kranten van de ‘grande presse’ en/of in groot formaat (meer dan 50 cm hoogte). Deze kranten maken deel uit van de reeks ‘J.B.’ (‘Journaux belges’ of ‘Belgische kranten’). Ze beslaan een periode die loopt van de allerlaatste jaren van de 18de eeuw tot vandaag.
 • Ongeveer 500 eenheden buitenlandse kranten van de zogenaamde ‘grande presse’ (originele exemplaren of microfilms).
 • Enkele kostbare fondsen zoals het Fonds Gaston Mertens (Fonds Spécial XLVIII), met meer dan 60.000 specimens afkomstig van ongeveer 1.650 Belgische gemeenten (van halverwege de 17de eeuw tot 1948), en het Fonds Philippe Vandermaelen, dat van zijn kant 2.405 specimens van 19de-eeuwse buitenlandse kranten omvat (voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten).

De afdeling bewaart de kranten die KBR voornamelijk heeft verworven via aankoop, schenking en (sinds 1966) bij toepassing van het verplichte wettelijk depot.

Krantenleeszaal

 

 

2. Afdeling Oude en kostbare drukwerken

 • Oude tijdschriften (17de-18de eeuw)
 • Clandestiene kranten uit beide wereldoorlogen
 • Bijzondere publicaties, zoals de kranten Vlaemsch België, Deutsche Brüsseler Zeitung of Le Charivari belge
Leeszaal Oude en kostbare drukwerken

 

 

3. Algemene leeszaal

 • Honderden organen van de zogenaamde ‘petite presse’. Het gaat voornamelijk om weekbladen of maandbladen van sociale, syndicale, mutualistische, politieke, professionele, studentikoze of artistieke strekking. Ze zijn gewoonlijk kleiner van formaat dan de kranten van de zogenaamde ‘grande presse’.
 • Het assortiment Amerikaanse kranten en tijdschriften raadpleegt u ook in de algemene leeszaal.
Algemene leeszaal

 

Contact
Contacteer de Afdeling Kranten en hedendaagse media