De collectie
Qua diversiteit en omvang is de krantencollectie van KBR met voorsprong de grootste van België. Van nieuwsbladen uit de 17de eeuw tot de krant van vorige week, u vindt ze allemaal in onze collectie.
- Papieren kranten en microfilms raadpleegt u in de algemene leeszaal. Ongeveer een vierde van alle titels (bijna 600 Belgische krantentitels) is op microfilm te consulteren.
- De gedigitaliseerde kranten zijn online te doorzoeken via BelgicaPress en BelgicaPeriodicals (lees meer over deze zoekrobots).
Kranten opzoeken
1. Online
- De online catalogus van KBR. Hierin vindt u alle kranten.
- BelgicaPress : hier kan u full-text zoeken in de gedigitaliseerde kranten
- The Belgian War Press: gedigitaliseerde kranten uit Wereldoorlog I en II. De website wordt beheerd door CEGESOMA.
2. In de leeszaal
- Microfilms : in de Microfilmcatalogus « MicPerm » (bijna 600 Belgische krantentitels ) Op microfilm (bijna 600 Belgische krantentitels): met behulp van de Microfilmcatalogus “Mic Perm”.
- Voor de zogenaamde afgesloten kranten die niet meer actief zijn: in de catalogi op kaarten
- alfabetisch
- topografisch
- chronologisch
Kranten raadplegen
- Kranten raadpleegt u in de algemene leeszaal. U moet op voorhand een zitplaats reserveren.
- U kunt maximaal 6 volumes reserveren. Doe dit ten laatste 2 dagen voor uw bezoek via de online catalogus.
1. Fysieke kranten en microfilms
Kranten die vandaag nog steeds verschijnen, zijn pas ongeveer 6 maanden na hun verschijning ingebonden verkrijgbaar.
Kranten zijn bijzonder kwetsbaar. Raadpleeg ze alleen op de daartoe voorziene tafels en behandel en doorblader de ingebonden kranten met de grootst mogelijke zorg.
Kranten, zowel fysiek als op microfilm, raadpleegt u in de algemene leeszaal. U moet op voorhand een zitplaats reserveren.
U kunt maximaal 6 banden reserveren. Uitzonderingen kunnen enkel gemaakt worden op aanvraag. We raden u ten zeerste aan om uw documenten ten minste 2 werkdagen op voorhand aan te vragen via de online catalogus.
U mag voor eigen gebruik ook digitale foto’s nemen (zonder flits) van documenten. Zorg dat u de documenten niet aanraakt met uw toestel en dat u ze nooit beschadigt. Respecteer altijd het auteursrecht.
2. Digitale kranten
Een deel van de krantencollectie is gedigitaliseerd en op afstand raadpleegbaar via BelgicaPress. Wilt u het volledige digitale corpus doorzoeken, inclusief kranten waarop nog rechten rusten, dan moet u inloggen met uw MyKBR-account.
Dit is nodig omwille van de auteursrechten: u heeft enkel volledige toegang in het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs.
3. Digitale reproducties
Digitale reproducties van de originele kranten vraagt u aan via de catalogusbeschrijving van de krant in kwestie.
Bewaring van de krantencollecties
Al sinds haar oprichting in 1837 houdt de bibliotheek kranten bij. Ze zitten verspreid over twee afdelingen, afhankelijk van de zeldzaamheid, de hoge leeftijd en de aard van de kranten, maar ook als gevolg van de evolutie van de bibliotheektechnieken en de verwerkingsmethodes.
1. Afdeling Hedendaagse drukwerken
- Ongeveer 2.500 Belgische kranten . Deze kranten maken deel uit van de reeks ‘J.B.’ (‘Journaux belges’ of ‘Belgische kranten’). Ze beslaan een periode die loopt van de allerlaatste jaren van de 18de eeuw tot vandaag. Sinds 1966 worden ze verzameld via het verplichte wettelijk depot.
- Ongeveer 500 buitenlandse kranten, zowel originele exemplaren als microfilms. Deze Deze kranten maken deel uit van de reeks ‘J.E.’ (‘Journaux étrangères’ of ‘Buitenlandse kranten’).
- Twee verzamelingen met specimina van kranten
- Fonds Gaston Mertens (Fonds Spécial XLVIII), met meer dan 60.000 specimina afkomstig van ongeveer 1.650 Belgische gemeenten (van halverwege de 17de eeuw tot 1948).
- Fonds Philippe Vandermaelen (Fonds VDMJ), met 2.405 specimina van 19de-eeuwse buitenlandse kranten (voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten).
- Honderden weekbladen of maandbladen van sociale, syndicale, mutualistische, politieke, professionele, studentikoze of artistieke strekking.
2. Afdeling Oude en kostbare drukwerken
- Oude kranten (17de-18de eeuw)
- Clandestiene kranten uit beide wereldoorlogen
- Bijzondere publicaties, zoals de kranten Vlaemsch België, Deutsche Brüsseler Zeitung of Le Charivari belge