Digital Research Lab

Een lab voor tekst- en dataminingonderzoek naar de gedigitaliseerde en born-digital collecties van KBR

Het KBR Digital Research Lab dient om tekst- en dataminingonderzoek naar de gedigitaliseerde en born-digital collecties van KBR te vergemakkelijken. 

Dit omvat o.a. het ondersteunen van de digitale toegang van tekstuele bronnen, het stimuleren van (her)gebruik en onderzoek van deze digitale bronnen, data en metadata van deze collecties.

Door een langdurige samenwerking met het Ghent Centre for Digital Humanities (Universiteit Gent) wil het lab een plek zijn voor digitaal onderzoek en experiment. Het geeft advies en ondersteuning bij het realiseren van deze digitale projecten. Hierbij ligt de focus op het gebruik van computationele methoden zoals tekst- en datamining en Digital Humanities-onderzoek naar de collecties van KBR.

Het lab dient dus als een plek voor samenwerking binnen KBR, maar ook voor samenwerking met de academische wereld, instellingen voor cultureel erfgoed en het grotere publiek.

Dit doet het lab door:

  • digitale onderzoeksplannen te ontwikkelen
  • advies te geven over digitale hulpmiddelen en methoden
  • kunstmatige intelligentie te implementeren op de gedigitaliseerde en born-digital tekstuele collecties, om ze op een andere manier te ontdekken.

Contactpersoon

Prof. dr. Julie M. Birkholz (whyvr.ovexubym@xoe.or)

Professor Digital Humanities aan de Universiteit Gent en lead van het Digital Research Lab van KBR

Partners

Het Digital Research Lab wordt gefinancierd door Belspo via het FED-tWIN-programma en is een langetermijnsamenwerking tussen KBR en het Ghent Centre for Digital Humanities van de Universiteit Gent.