Chalcografie

De Chalcografie bewaart meer dan 9.000 gegraveerde platen (chalcotheek) die tot het patrimonium van de Belgische Staat behoren. Ook verspreidt ze haar prenten bij een zo breed mogelijk publiek, dankzij het atelier en het magazijn. Ze is de jongste van de Europese Chalcografieën.

De Chalcografie maakt afdrukken van gegraveerde koperplaten (diepdruk) en houtblokken en lino’s (hoogdruk). Ze heeft daarvoor een eigen atelier met een aantal drukpersen ter beschikking.

De collectie

Aanvankelijk telde de verzameling 2.000 gegraveerde platen. Ze waren beschadigd en niet geschikt voor een breed publiek. Er werden werken van heel wat Belgische kunstenaars aangekocht die alle aspecten van het leven in ons land illustreren. De Chalcografie bezit werk van kunstenaars als Malfliet, Delstanche, Barthélemy, Frison, Schönberg,…

Later is de collectie nog verrijkt met 18de-eeuwse werken van de verzameling die Pierre-François Basan in Parijs had opgebouwd. Tot de mooiste stukken behoort een reeks “Vlaamse feesten” naar Teniers die bij de oude verzamelingen van Callot, Galle, Jegher, Harrewijn, Rops,… werd gevoegd.

Ieder jaar vullen nieuwe werken, die kenmerkend zijn voor onze tijd, de collecties aan.

Geschiedenis van de graveerkunst in België

Zinken, koperen en stalen platen gegraveerd volgens de meest uiteenlopende technieken (droge naald, burijn, mezzotinta, sterkwater, aquatinta, vernis-mou, suiker, helio en hoogdruk), langshout en kopshout vertellen de geschiedenis van de graveerkunst in België en Europa sinds de eerste burijn die dateert van 1488. Deze werken tonen alle aspecten van het dagelijks leven, vertellen anekdotes uit onze streken en vestigen de aandacht op de schoonheid van onze architectuur en landschappen. Ook leren ze ons heel wat over onze geschiedenis en de verscheidenheid van onze cultuur.

De Chalcografie maakt sinds de stichting van de toenmalige Koninklijke Bibliotheek van België in 1837 deel uit van het Prentenkabinet. Ze werd in 1930 een volwaardige dienst onder impuls van minister Jules Destrée.

Prijzen

Zwart-wit (niet getekend)
A25,00 € (vignetten)
A40,00 €
B50,00 €
C60,00 €
D80,00 €
E100,00 €
Kleur
A50,00 €
B80,00 €
C120,00 €
D180,00 €
E200,00 €

De prijs hangt dus samen met de afmetingen:

  • A = 1 – 20 cm breed
  • B = 20 – 35 cm breed
  • C = 35 – 50 cm breed
  • D = 50 – 75 cm breed
  • E = 75 cm of breder
Koop uw chalcografie in de shop

Contact

De afdeling Chalcografie is enkel op afspraak te bezoeken.

Tel: +32 (0)2 519 56 31