Amerikaanse Studies

KBR bezit een uitgebreide Amerikaanse collectie, met papieren en elektronische bronnen. Daardoor vormt ze de ideale uitvalsbasis voor wie onderzoek doet in het vakgebied van sociale en humane wetenschappen in de Verenigde Staten. U raadpleegt de collectie in de algemene leeszaal.

Het Centrum voor Amerikaanse Studies werd opgericht in 1965. Het stond toen in voor het beheer en de uitbreiding van de beperkte collectie American Studies die de Fulbright Commission bij de bibliotheek in bewaring had gegeven en die destijds ongeveer 1.000 volumes telde.

 

 

De collectie

Op papier: Library of American Studies

Deze collectie omvat ongeveer 30.000 titels in de sociale en humane wetenschappen. Het gaat om publicaties in de vakgebieden literatuur, geschiedenis, (internationale) politiek, kunst, film, muziek, rechten, godsdienst, genderstudies, populaire cultuur enzovoort.

 

Op ultrafiche: Library of American Civilization

Deze verzameling bevat 14.000 titels op ultrafiche, die dateren van vóór 1914 en meestal niet meer in de handel zijn. Het gaat om boeken en tijdschriften, maar bijvoorbeeld ook om pamfletten of correspondentie. De collectie omvat alle aspecten van de Amerikaanse cultuur, van voor de Amerikaanse revolutie tot het uitbreken van WO I. U vindt de stukken terug in de online catalogus, maar voor meer gedetailleerde opzoekingen gebruikt u best de catalogus op papier.

KBR is de enige bibliotheek in België die dit unieke onderzoeksinstrument bezit.

Raadpleeg de collectie in de algemene leeszaal

 

 

Elektronische bronnen

KBR biedt toegang tot heel wat elektronische bronnen rond Amerikaanse Studies. De elektronische bronnen zijn alleen toegankelijk via het netwerk van KBR en de universiteiten (BELNET). U heeft, onder meer, toegang tot deze titels in verband met de VS:

 • America: History and Life
  AHL bevat meer dan 1.800 tijdschriften (waarvan 250 in full text) en boeken over de geschiedenis en de cultuur van de Verenigde Staten en Canada.
 • Gale Databases
  U heeft toegang tot verschillende Gale databases zoals Dictionary of Literary Biography en The Making of the Modern World.
 • JSTOR Arts & Sciences
  JSTOR is een archief van academische tijdschriften (in full text) in disciplines zoals literatuur, geschiedenis, politiek, enzovoort.
 • Periodicals Archive Online
  Via het ProQuest platform heeft u toegang tot dit full text-archief van Periodicals Archive Online met meer dan 400 gedigitaliseerde wetenschappelijke tijdschriften over kunst, sociale en menswetenschappen. Onderzoekers vinden er het resultaat van meer dan 200 jaar wetenschappelijke activiteiten, goed voor meer dan 2 miljoen artikelen.
 • ProQuest Research Library
  ProQuest Research Library is een databank met meer dan 6.000 recente tijdschriften uit alle takken disciplines, meestal in full text en soms ook in real image formaat.
 • The New York Times Historical Archive (1851-2014)
  Doorzoek het historisch archief van The New York Times in real image formaat (pdf).
 • The New York Times (vanaf 1980)
  U heeft toegang tot de recente jaren van The New York Times vanaf 1980, in full text formaat.
 • The New York Tribune / Herald Tribune (1841-1962)
  Doorzoek het historisch archief van The New York Tribune / Herald Tribune in pdf-formaat.
 • The Wall Street Journal Historical Archive (1889-2000)
  Doorzoek het historisch archief van The Wall Street Journal in pdf-formaat.
 • The Washington Post (vanaf 4 dec. 1996)
  U heeft toegang tot de recente jaargangen van The Washington Post in full text formaat.
 • The Washington Post Historical Archive (1877-2001)
  Doorzoek het historisch archief van The Washington Post in pdf-formaat.

Bekijk alle e-bronnen

 

Op microfilm

The New York Times en The Washington Post zijn gedeeltelijk beschikbaar op microfilm, net als enkele tijdschriften en series.

 

Eigen publicaties

U vindt in de algemene leeszaal een overzicht van tijdschriften in Amerikaanse studies die aanwezig zijn in Belgische bibliotheken. Het Centrum voor Amerikaanse Studies gaf ook zelf een aantal publicaties uit, waarvan de lijst beschikbaar is.

 

Contact

pbagrzcbenelobbxf@xoe.or