Munten en Penningen

Collectie raadplegen

U kunt de collectie alleen raadplegen op afspraak en na goedkeuring van uw aanvraag door de conservator. Neem hiervoor minstens 2 weken op voorhand contact op via zrqnyf@xoe.or.

De collectie

Het belangrijkste deel van de verzameling bestaat uit munten van de oudheid tot op heden, maar ook de penningcollectie is uitzonderlijk rijk. In tegenstelling tot munten zijn penningen geen betaalmiddelen. Ze worden uitgegeven om belangrijke personen of gebeurtenissen te vereeuwigen in metaal.

Tot de numismatische collecties (> nummus, Latijn voor munt) behoren ook alle muntachtige voorwerpen zoals rekenpenningen, muntgewichten en zelfs decoraties.

Lees meer over de geschiedenis van het Penningkabinet.

De collectie van KBR bevat meer dan 220.000 voorwerpen:

  • 83.000 munten
  • 37.000 historiepenningen
  • 18.000 bankbiljetten
  • 14.000 kleine penningen of jetons
  • 2.000 muntgewichten en weegschalen van geldwisselaars
  • 22.000 insignes en decoraties
  • 24.000 diverse stukken (waaronder Griekse vazen en Romeinse bronzen)

De verzameling zegelmatrijzen (1.310 stukken) is naar het Algemeen Rijksarchief in België overgebracht.

Doorzoek de muntencatalogus

Uitzonderlijke collectiestukken

Het Penningkabinet bezit de belangrijkste verzameling munten en penningen uit de Zuidelijke Nederlanden, maar ook een uniek ensemble Keltische, Griekse, Romeinse en Byzantijnse munten.

Wereldvermaard zijn de verzamelingen van baron Lucien de Hirsch en die van graaf du Chastel. De Hirsch-verzameling bestaat uit oudheden en Griekse munten van uitzonderlijke kwaliteit, met o.a. de vermaarde en unieke tetradrachme, vervaardigd in de Siciliaanse stad Aetna (5de eeuw v.C.) en de dolk van farao Kamose (1554-1550/49 v.C.). De verzameling van graaf du Chastel bevat buitengewone Griekse en Romeinse munten, waaronder verschillende Romeinse gouden penningen. Daarnaast bezitten wij ook een van de belangrijkste collecties Byzantijnse bronsmunten ter wereld.

De collectie digitaal

Een deel van de munten- en penningcollectie is al toegankelijk via de online catalogus. Aan de digitalisering van de gehele verzameling wordt continu gewerkt. Momenteel vindt u online vooral deze deelverzamelingen:

Raadpleeg ook de lijst met veilingcatalogi en verkooplijsten van munten en penningen die het Penningkabinet bezit.

Wetenschappelijk onderzoek

Het personeel van het Penningkabinet doet ook aan collectiegebonden wetenschappelijk onderzoek en werkt samen met andere instellingen aan onderzoeksprojecten. Er worden ook geregeld wetenschappelijke colloquia georganiseerd waaraan zowel nationale als internationale specialisten deelnemen. Op die manier stimuleren we onderzoek naar de monetaire geschiedenis.

Contact
Contacteer de afdeling